Au fost lansate trei proiecte în domeniul securităţii cibernetice

La Chişinău au fost lansate trei proiecte în domeniul securităţii cibernetice din cadrul Programului NATO „Ştiinţă pentru Pace şi Securitate”. Programul reprezintă un instrument ce contribuie la dezvoltarea dialogului şi cooperării cu statele partenere prin implementarea proiectelor în domeniul ştiinţei şi inovaţiei, transmite IPN.

La lansare, Elena Mârzac, directoare executivă a Centrului de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova, a menţionat că primul proiect prevede lansarea Laboratorului de cercetare şi instruire în domeniul securităţii cibernetice în cadrul Universităţii Tehnice, iniţiativa Centrului de telecomunicaţii speciale, cu sprijinul NATO, al Ambasadelor SUA şi a Estoniei. Laboratorul va găzdui instruiri care vor contribui la perfecţionarea capacităţii statului de a reacţiona la provocările societăţii moderne prin diversificarea acţiunilor de investigare şi prevenire a incidentelor de securitate cibernetică.

Potrivit lui Michael Gaul, consilier superior pe proiecte şi strategii în Divizia riscuri de securitate emergente a Cartierului General NATO, Laboratorul este deschis în cadrul Universităţii Tehnice pentru că se urmăreşte şi implicarea studenţilor talentaţi în dezvoltarea mecanismelor de protecţie de atacurile cibernetice.

NATO nu reprezintă doar o alianţă militară, ci şi una politică, care se ocupă de promovarea păcii şi securităţii în toată lumea, nu doar pe teritoriul ţărilor membre. Potrivit consilierului superior NATO, proiectele lansate vor duce la consolidarea instituţiilor statului şi astfel vor contribui şi la creşterea bunăstării populaţiei.

Cel de-al doilea proiect presupune crearea unei instituţii în cadrul Ministerului Apărării ca instrument eficient în vederea contracarării riscurilor şi ameninţărilor care pot surveni în urma atacurilor cibernetice din ce în ce mai complexe şi numeroase. În acest sens, Republica Moldova cooperează cu Alianţa Nord-Atlantică întru dezvoltarea capacităţilor de apărare cibernetică prin dezvoltarea şi implementarea proiectelor comune.

Emil Druc, şeful Direcţiei generale cooperare multilaterală de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a subliniat că mulţi nu cunosc că NATO efectuează studii de cercetare pentru contracararea pericolelor societăţii moderne, iar Republica Moldova beneficiază plenar de cooperarea ştiinţifică cu NATO.

Al treilea proiect este lansat în contextul implementării Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind rolul femeilor în asigurarea păcii şi securităţii. Obiectivul proiectului este de a asista Guvernul şi societatea civilă la elaborarea strategiei naţionale interinstituţionale de implementare a rezoluţiei.

Viceministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Vitalie Tarlev, a apreciat  proiectele lansate, în contextul în care absorbţia de către populaţie a noilor tehnologii informaţionale sporeşte riscul atacurilor cibernetice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.