Au fost desemnați șefii principalelor instituții europene. Premierul Recean le transmite felicitări

La summitul de la Bruxelles, cei 27 de lideri ai statelor Uniunii Europene au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen din Germania pentru al doilea mandat de cinci ani în funcția de președintă a Comisiei Europene. De asemenea, cei 27 de lideri naționali ai blocului comunitar l-au ales pe fostul premier portughez Antonio Costa în calitate de președinte al Consiliului European, iar pe prim-ministrul estonian – în calitate de șef al politicii externe a UE, transmite IPN.

Prim-ministrul Dorin Recean a transmis un mesaj de felicitare liderilor europeni. „Prin munca comună putem aduce Moldova la locul ei de drept în marea familie a țărilor membre ale Uniunii Europene. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a construi o Europă mai robustă, mai sigură și mai unită”, a subliniat prim-ministrul Republicii Moldova.

Mediafax.ro scrie că trioul a obținut un sprijin larg din partea liderilor, dar diplomații au declarat că premierul italian de dreapta Giorgia Meloni s-a abținut de la votul asupra lui von der Leyen şi a votat împotriva lui Costa și Kallas. Premierul ungar Viktor Orbán a votat împotriva unui al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen, s-a abținut la votul pentru Kaja Kallas ca șef al politicii externe a UE și a votat în favoarea lui Antonio Costa ca președinte al Consiliului European, a declarat un diplomat UE.

Nominalizarea lui Von der Leyen mai are nevoie de aprobarea Parlamentului European în cadrul unui vot secret.

La conducerea Parlamentului European va rămâne Roberta Metsola.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.