Așteptăm de la noul Guvern asigurarea unei societăți incluzive, CPD

Schimbarea guvernelor pe parcursul ultimilor ani nu a însemnat, spre regret, și schimbarea atitudinii acestora față de problemele categoriilor vulnerabile sau discriminate ale societății. Atitudinea nu s-a schimbat nici față de asigurarea unei incluziuni sociale, unde fiecărei persoane îi sunt asigurate condiții demne de trai și i se respectă drepturile. De această părere sunt reprezentanții Coaliției Vocea Romilor (CVR) și Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), care vin și cu multe recomandări în acest sens pentru viitorul Guvern.

Într-o conferință de presă la IPN, Alina Andronache, specialistă în Comunicare și Advocacy la Centrul parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), a remarcat că, potrivit Indexului Egalității de Gen, în ultimul an Moldova a regresat. Asta înseamnă că toate măsurile întreprinse de autorități fie că nu au avut impact, fie că au fost implementate pe jumătate. Una din inegalități este cea pe piața muncii, cea mai pronunțată fiind retragerea femeilor de pe piața muncii, îndeosebi cele care au copii până la 6 ani. Diferența salarială dintre femei și bărbați pentru anul 2020 a constituit 17 mii de lei. Ultimele date arată că doar 22% din copiii de 1-2 ani au fost încadrați în serviciile de educație timpurie etc.

Pentru a îmbunătăți considerabil nivelul de egalitate de gen în Moldova, este nevoie ca autoritățile să-și asume reforme și să le implementeze, consideră Alina Andronache. Este vorba despre extinderea serviciilor de creșă publice, pentru asta e nevoie de alocarea de resurse financiare prin triplarea celor care se alocă acum. E nevoie și de a schimba legislația pentru a oferi angajatorilor posibilitatea de a organiza servicii opționale de îngrijire a copiilor la locul de muncă.

CPD insistă pe reforma concediului de îngrijire a copilului. Potrivit Alinei Andronache este bine ce există acum, dar e nevoie ca situația să fie de îmbunătățită considerabil, pentru a fi mult mai bine. Concediul de îngrijire a copilului trebuie să ofere maximă flexibilitate fiecărei familii, indiferent de bunăstarea acesteia. Pentru asta e nevoie ca autoritățile să ofere posibilitatea ca acest concediu să poată fi împărțit între părinți, să poate fi luat de ambii părinți concomitent și să fie implementate acele măsuri care să motiveze și încurajeze tații să-și ia concediu de îngrijire a copilului. Se dorește adoptarea pachetului de legi care să reducă discrepanța salarială. Un astfel de proiect de lege a fost înregistrat la Parlament și CPD speră că acesta va fi votat. Se cere revizuirea cadrului legislativ privind hărțuirea la locul de muncă prin completarea actelor legislative. Alina Andronache susține că Centrul, împreună cu alți parteneri, a venit cu un proiect de lege în acest sens care speră că va fi preluat de deputați.

Ion Duminică, membru al secretariatului Coaliției Vocea Romilor, înaintează pentru guvernare un șir de priorități. Printre cel mai important este crearea unui birou pentru persoanele de etnie romă, instituție care va elabora, implementa, evalua și monitoriza politici rome. Potrivit lui, spre regret, acum aceste politici sunt dispersate în diferite instituții ale APL și nu se reușește implementarea eficientă a lor. Această prioritate a fost inclusă pe agenda Guvernului încă în 2015, dar, din cauza instabilității politice, biroul nu a mai fost înființat. Această instituție e necesară pentru a implementa noul plan de acțiuni pentru suportul populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2021-2025.

O altă prioritate ține de creare oficiilor de sănătate în localitățile preponderent populate de romi. Având în vedere pandemia, e necesar de asigurat accesul tuturor persoanelor la asistență medicală primară. Ion Duminică relatează că, romii din Schinoasa, de exemplu, nu au avut acces la apă potabilă pentru a se spăla pe mâni, dar nici nu au avut acces la asistență medicală primară, inclusiv în pandemie. E nevoie și de extinderea mediatorilor comunitari la peste 100 de persoane în localitățile preponderent locuite de romi. Conform datelor oficiale, în Moldova locuiesc mai bine de 9 mii de romi, iar datele reale, potrivit lui Ion Duminică, arată că cifra e mult mai mare, și anume – 250 de mii de persoane de etnie romă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.