Astăzi în Moldova vor sosi 20 de delegații participante la Summitul CPE

Pe parcursul zile de astăzi, în Moldova urmează să sosească 20 de delegații participante la Summitul Comunității Politice Europene. Printre oficiali se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borell, vicepreședinte al Comisiei Europene. De asemenea, astăzi vin la Chișinău  președinții din Azerbaidjan, Elveția, Bosnia și Herțegovina, precum și prim-miniștrii din Belgia, Portugalia, Georgia, Liechtenstein, Armenia, Malta, Albania, Luxemburg, Islanda, Irlanda, Andora și Macedonia de Nord. Informații în acest sens au fost oferite de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-o conferință de presă susținută miercuri, transmite IPN.

Joi, întâmpinarea delegațiilor de către președinta Maia Sandu la Bulboaca va începe la ora 10.00. Oficialii străini vor susține declarații pentru presa prezentă la Castelul Mimi. Ceremonia oficială de începere a evenimentului va avea loc la ora 12.00 și va dura 30 de minute. La final, liderii europeni vor face o fotografie de familie. Ulterior vor urma mesele rotunde, la care se vor discuta subiecte ce țin de securitate, energie și conectivitate. După-amiază, vor fi organizate și întrevederi bilaterale, iar conferința de presă de totalizare este planificată pentru ora 17.00. Aceasta va fi susținută de șefa statului și liderii europeni.

În altă ordine de idei, responsabilul a precizat că meniul pentru evenimentul de joi a fost testat de cei mai buni critici culinari. „Bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre. Moldova se mândrește cu produsele sale agroalimentare, iar în cadrul Summitului și liderii vor putea să vadă acest lucru. La aperitiv, oaspeții vor gusta tradiționalele sărmăluțe cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin soiul Saperavi și cu smântână afumată”, a precizat Daniel Vodă.  De asemenea, oficialilor le vor fi serviți colțunași, mămăligă cu brânză, rulouri de cartof umplute cu zacuscă. Pentru felul principal s-a ținut cont de preferințele alimentare ale oaspeților. Din acest considerent s-au pregătit mâncăruri vegetariene cu pește sau carne, sos de hribi etc. La desert va fi servită „Baba neagră”.

Daniel Vodă a precizat că și astăzi deja sunt planificate evenimente cu participarea oficialilor europeni. La ora, 17.00, Maia Sandu va susține o conferință de presă împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Seara, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borell, vicepreședinte al Comisiei Europene, va participa la lansarea oficială a noii Misiuni de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova. De asemenea, va avea loc predarea în mod oficial a echipamentului medical și ingineresc Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului European pentru pace.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE