Asociaţiile de economii şi împrumut vor fi divizate în funcţie de gama de servicii prestate
Asociaţiile de economii şi împrumut vor fi împărţite în trei categorii ale licenţei de activitate, în dependenţă de serviciile pe care vor fi autorizate să le acorde şi scara de activitate permisă. Această prevedere se conţine în redacţia nouă a Legii asociaţiilor de economii şi împrumut, aprobată vineri, 11 mai de Parlament în prima lectură.
Astfel, licenţa de categoria A va fi acordată asociaţiilor ai căror membri sunt doar persoane fizice şi are ca scop prestarea unor servicii mai restrânse, precum împrumuturi operaţionale, de consum şi investiţionale. Licenţa este valabilă în limita unităţii administrativ teritoriale de nivelul întâi în care este înregistrată asociaţia şi nu acordă dreptul de a institui filiale sau reprezentanţe.
Licenţa de categoria B va permite acordarea unor servicii suplimentare, precum împrumuturi ipotecare, împrumuturi de consorţiu etc. Această licenţă este valabilă în limita unităţii administrativ-teritoriale de nivelul doi şi permite instituirea filialelor sau reprezentanţelor.
Cea de-a treia categorie – C se acordă asociaţiei ai căror membri pot fi persoane fizice şi juridice, permite o gamă mai largă de servicii, iar licenţa este valabilă pe întreg teritoriul R. Moldova.
Proiectul mai prevede că asociaţia nou-creată poate solicita eliberarea licenţei de categoria A sau B.
O altă noutate a proiectului este „Asociaţia Centrală”, care are drept scop contribuirea la dezvoltarea asociaţiilor de economii şi împrumut, îmbunătăţirea calităţii serviciilor acordate etc. Asociaţia centrală poate obţine împrumuturi inclusiv de la asociaţii, precum şi acorda împrumuturi acestora şi servicii aferente; poate accepta de la asociaţii investiţii în fondul de lichidităţi şi administra acest fond etc.
În prezent, există circa 550 de asociaţii, cu circa 100 mi de membri şi clienţi ai acestora. Valoarea de bilanţ a activelor reţelei asociaţiilor constituie circa 450 milioane de lei.