Asociaţia pentru Artă Culinară cere un nou cadru regulatoriu în domeniul alimentaţiei publice
Asociaţia pentru Artă Culinară din R. Moldova (AAC) se declară împotriva hotărârii Guvernului de dezvoltare a sectorului alimentaţiei publice, pe care o califică una aberantă, ce pune piedici în activitatea celor 1195 de restaurante, cafenele şi baruri, înregistrate oficial în localităţile republicii, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Asociaţiei, Simion Boran, şi-a exprimat regretul, miercuri, 4 iunie, într-o conferinţă de presă, pentru faptul că majoritatea propunerilor AAC de îmbunătăţire a textului hotărârii nu au fost luate în consideraţie. „Documentul abundă de noţiuni şi reglementări care se bat cap în cap, şi pe care noi le credem drept mofturi ce duc la corupţie, la aplicarea de amenzi nejustificate şi mituirea lucrătorilor organelor de control”, spune sursa citată. „Hotărârea prevede, de exemplu, ca pereţii restaurantelor din hotelurile cu 4 stele să fie capitonate. Este o aberaţie, în prezent există o sumedenie de materiale performante”, spune Boran.
Preşedintele AAC a menţionat că a primit deja acordul unor deputaţi din Parlament de a se adresa la Curtea Constituţională pentru abrogarea hotărârii în cauză sau remiterea acesteia executivului pentru modificări ulterioare. În acest scop asociaţia va organiza în iulie Forumul oamenilor de afaceri din domeniul alimentaţiei publice, la care vor fi elaborate un set de propuneri şi recomandări în acest sens.
Asociaţia pentru Artă Culinară din R. Moldova a devenit recent membru al Federaţiei Mondiale a asociaţiilor de culinari (WACS) , din care fac parte peste 78 de ţări. Certificatul de aderare a fost înmânat la 15 mai 2008, în cadrul Congresului WACS, care şi-a ţinut lucrările în perioada 12-17 mai, la Dubai, Emiratele Arabe Unite.