Asociația Titularilor Drepturilor de Autor din Moldova MORA, care a fost creată la sfârșitul anului 2021 ca răspuns la provocările din domeniul drepturilor de autor și conexe, dar și ca urmare a sesizărilor mai multor oameni de cultură, a devenit ținta unor atacuri obscure, lansate la comandă. O spune Constantin Pădure, director general MORA, care precizează că totul a început în momentul în care echipa sa a scos la iveală tot felul de ilegalități din domeniu, iar acest lucru a stârnit nemulțumiri.
Într-un briefing de presă la IPN, Constantin Pădure a declarat că asociația a avut menirea să vină cu o viziune de reformare, digitalizare și transparentizare a domeniului gestiunii colective. Activitatea a început cu sistematizarea materialelor asupra infracțiunilor comise în domeniul dreptului de autor de-a lungul anilor. Au urmat un șir de sesizări la adresa organelor de drept, a Parlamentului și altor organe.
„Acțiunile întreprinse de noi, evident, a nemulțumit anumite persoane, grupuri de persoane și asociații direct interesate în stabilitatea situației degradante din domeniul drepturilor de autor. Și anume, pentru a-și putea servi în continuare interesele pecuniare fără de a fi trași la răspunderea cuvenită. În acest sens, împreună cu colegii și membrii MORA, am devenit ținta atacurilor obscure, care aveau drept scop de a ne defăima și de a demotiva echipa MORA”; susține Constantin Pădure.
Potrivit lui, denigrarea echipei MORA s-a manifestat inclusiv prin răspândirea unor știri false, achitate din banii furați ai oamenilor de creație. Acestea erau plasate pe site-uri web fantomă, iar apoi preluate surse afiliate persoanelor interesate. De asemenea, în echipa MORA a fost infiltrată o persoană distructivă, rudă cu unul dintre conducătorii asociației, care a instaurat monopol în domeniu. Constantin Pădure a mai spus că un alt impediment a fost neadmiterea avizării de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a asociației MORA pentru a nu putea gestiona drepturile de autor ale membrilor săi și de a le achita remunerația care li se cuvine.
Directorul artistic al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici, Marian Stârcea, membru în Consiliul AO MORA, nu poate înțelege de ce o organizație nu este acceptată și nu este cu toate drepturile legitime pentru a verifica respectarea drepturilor de autor. „Dacă o să fie mai multe organizații, să concureze între ele cine mai bine lucrează? Cui încurcă să mai existe cineva? Nu văd nici o problemă ca această concurență sănătoasă să existe. Dar la noi, uite, cineva a pus laba pe tot. Nu funcționează tot cum ar trebui într-o țară civilizată”, a spus Marian Stârcea.
Președintele Fondului Literar al Scriitorilor din Moldova, Nicolae Rusu, membru în Consiliul AO MORA, consideră că acest lucru se întâmplă din cauză că în lege există un amănunt, și anume că AGEPI acordă aviz de activitate, iar în lipsa acestuia, nici o organizație de gestiune colectivă a dreptului de autor nu poate activa. „Și aici pâinea și cuțitul este în mâna AGEPI. Există interes și acest interes este favorizat de acest aviz de activitate. Eu cred că această prevede nu trebuie să existe. Dacă asociația e înregistrată, să activeze, să fie o concurență, iar utilizatorii să aleagă cu care asociație să colaboreze”, a mai spus Nicolae Rusu.
„Indignarea mea vine de la faptul că unele și aceleași persoane de atâția stau în aceleași funcții de colectare a acestor bani și parcă se spune că schimbă, progresăm, aprobăm legi mai europene, mai umane, dar sunt unii și aceeași oameni”, a declarat Sergiu Postică, om de afaceri.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.