Asistența financiară acordată Republicii Moldova de către Statele Unite ale Americii are drept scop sporirea nivelului de democrație. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță, transmite IPN.
În cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, Veaceslav Ioniță a afirmat că în ultimii 20 de ani de relații cu SUA cel mai important lucru pe care Statele Unite vrea să-l facă în Moldova este asistență de transformare a țării. Din punct de vedere economic, Moldova nu reprezintă niciun interes pentru SUA, exporturile și importurile dintre cele două state este la nivel de 2%. „Cât privește asistența financiară pe care am primit-o de la SUA este la nivel de 20-25%”, spune expertul.
Potrivit lui, SUA acordă asistență financiară Republicii Moldova pentru că înțelege că, dacă economia unui stat este slab dezvoltată, atunci și nivelul de democrație este mai redus. „Un instrument de dezvoltare a democrației a SUA în Moldova este dezvoltarea unui mediu de afaceri privat competitiv”, este de părere Veaceslav Ioniță.
Analistul Anatol Țăranu susține că Republica Moldova este observată cu atenție de politicienii de la Washington. „Statele Unite ale Americii acordă o asistență economică considerabilă Republicii Moldova anume cu scopul de a permite ca această perioadă prea lungă de tranziție să ia sfârșit și noi să devenim o țară care este capabilă să-și construiască de sine stătător propria politică, iar pericolele care vin din diverse părți și în primul rând de la est să fie estompate”, este de părere analistul.
Anatol Țăranu susține că pe lângă asistența economică, SUA au acordat o asistență politică enormă Republicii Moldova.