„Sperietoarele și fumigenele lansate de PSRM au menirea să abată atenția opiniei publice de la un șir de probleme extrem de presante, legate de scoaterea instituțiilor statului de sub controlul oligarhilor fugari.”
***
Intriga alegerilor anticipate
Partidele politice care și-au anunțat participarea la alegerile parlamentare anticipate își etalează temele de campanii. La doi ani de la evadarea coordonatorului executiv – Vlad Plahotniuc, clasa politică moldovenească luptă fie pentru asimilarea moștenirii acestuia, fie pentru debarasarea de ea. Această luptă, de fapt, reprezintă principala intrigă a alegerilor parlamentare anticipate. În linii mari, se poate afirma că partidele pro-eurasiatice fac parte din categoria asimilatorilor, iar cele pro-europene – din cea a contestatarilor moștenirii lui Plahotniuc.
Despărțirea apelor dintre cele două opțiuni are explicații bine documentate. Fenomenul Plahotniuc este un produs exclusiv al guvernării Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) din perioada 2001-2009. Personajul în cauză a reușit să devină extrem de influent la Curtea Domnească (vezi min. 0.40) a președintelui Vladimir Voronin, lăsând o urmă nefastă în istoria recentă a Republicii Moldova. Revenind la rolul PCRM, este de menționat că scoaterea acestuia din hibernare și reanimarea lui artificială de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) țintește în consolidarea polului asimilatorilor moștenirii lui Plahotniuc. Fiindcă ascensiunea acestuia din urmă s-a produs în perioada dominației PCRM, este logic ca și asimilarea moștenirea lui să aibă loc în jurul liderul PCRM, Vladimir Voronin – cap de listă al Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor.
Ierarhia nefirească din cadrul Blocului comuniștilor și socialiștilor, din punctul de vedere al ponderii electorale (vezi pagina 35), are la bază pocăința liderului PSRM pentru trădarea pe care a comis-o anterior în raport cu PCRM. Însă actul de pocăința nu poate anula promiscuitatea intrinsecă a PSRM, care a constituit recent o majoritate parlamentară cu Partidul Șor, adică cu exponentul bandiților și mafiei (min.07.00-15.21) și care este unul dintre principalii actanți ai furtului miliardului în beneficiul lui Plahotniuc. Astfel, în ajunul alegerilor anticipate interesele se intersectează, formând o configurație extrem de sugestivă. Apărarea și promovarea acestor interese presupune o bătălie electorală necruțătoare între asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc.
Oponentul principal al comuniștilor și socialiștilor – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), reprezintă doar unul dintre exponenții mișcării protestatare împotriva organizatorilor și beneficiarilor furtului miliardului. Sarcina acestuia este să curețe Parlamentul pentru a putea duce la bun sfârșit scoaterea instituțiilor statului din captivitatea oligarhilor fugari și a moștenitorilor acestora. Din păcate, PAS nu a fost în stare să coalizeze un front comun de alternativă celui comuno-socialist, unul care ar contesta moștenirea lui Plahotniuc cu maximă eficiență. În acest sens, PAS rămâne ostatecul mesajului justițiar, pe care îl promovează liniar, de-o manieră insipidă.
Pe fundalul contestatarilor moștenirii lui Plahotniuc, celelalte partide politice încearcă să-și găsească propriile nișe electorale sau să-și determine modalitățile de participare la alegeri – individual, în cadrul blocurilor electorale sau pe liste comune de candidați. Partidele unioniste, de exemplu, sunt în proces de identificare a celui mai reprezentativ dintre ele, cu potențial de atragere a altor formațiuni unioniste pentru a depăși pragul electoral. Deocamdată, pe segmentul unionist se îngână vechiului refren despre necesitatea unirii unioniștilor, precum și despre caracterul geopolitic al oricărei competiției electorale din Republica Moldova. În circumstanțele menționate, s-ar putea ca partidele noi, înregistrate recent și angajate în primele lor campanii electorale – șapte la număr, să imprime un suflu nou, original, campaniei electorale și politicii moldovenești.
Fumigenele electorale
În actualele alegeri parlamentare anticipate, abordările și ideile noi lipsesc, practic, cu desăvârșire. Formațiunile mai experimentate încearcă să-și reformuleze ideile și mesajele vechi pentru a le explora din nou. Creativitatea acestora se limitează la etalarea propriilor virtuți și la condamnarea viciilor reale sau imaginare ale oponenților. În lipsa ideilor proaspete, se încearcă manevrarea, uneori de o manieră halucinantă. O manevră de acest gen este constituirea blocului comuno-socialist, care mai degrabă ridică semne de întrebare, decât oferă răspunsuri la întrebările care îi preocupă pe cetățeni. Iată doar câteva din întrebările de mare actualitate:
-
cine a avut mai multă dreptate în polemica lui Vladimir Voronin cu Igor Dodon? Probabil, e corect să presupunem că ambii au avut dreptate în egală măsură, așa e echitabil;
-
cine dintre cei doi l-a slujit mai abitir pe Plahotniuc? Și în acest caz e de presupus că l-au slujit, deopotrivă, și unul și celălalt;
-
care este impactul trădării liderilor PSRM? Este acest impact pozitiv sau, mai degrabă, negativ pentru Republica Moldova?, etc.
Întrebările de mai sus nu sunt minore. Răspunsurile oneste ar dezvălui perspectivele Republicii Moldova în cazul victoriei electorale a adepților asimilării moștenirii lui Vlad Plahotniuc. Pentru ca întrebări de acest gen să nu preocupe opinia publică, blocul comuno-socialist a recurs la lansarea unor fumigene și la reanimarea sperietorilor mai vechi privind: a) pericolul pierderii statalității; b) unirea cu România; c) apropierea de NATO; d) subminarea poziției și valorilor Bisericii Ortodoxe, etc. Ne-am deprins deja că toate aceste sperietori sunt scoase de la naftalină și reciclate iarăși și iarăși, așa cum fuseseră și anterior. Exemplu, în acest sens, ne servește programul electoral al PSRM din 2014. Dar medalia are două fațete, așa că fumigenele invocate generează întrebări incomode pentru blocul comuno-socialist, având în vedere că:
-
liderul PSRM, Igor Dodon, a fost cel care l-a supus testului statalității pe Nicolae Timofti, asigurându-i alegerea în funcția de președinte al Republicii Moldova, după trădarea PCRM și asigurarea prelungirii cu cinci ani a guvernării Alianței pentru Integrare Europeană. Concluzia care se impune este că testorul a fost unul foarte slab și lipsit de capacități, iar societatea nu ar mai avea nevoie de astfel de cadre;
-
conform promisiunilor pentru accederea în funcția de șef al statului, liderul PSRM urma să interzică unionismul în primele o sută de zile ale mandatului prezidențial. Astfel, către luna martie 2017 ar fi trebuit să nu mai avem partide unioniste și înalți demnitari deținători ai cetățeniei românești. De fapt, în pofida prevederilor programatice, PSRM și liderul acestuia au promovat în funcția de prim-ministru doar persoane deținătoare a cetățeniei românești. Singura încercare de promovare a unei persoane nedeținătoare a cetățeniei române s-a soldat cu un scandal de contrabandă cu untură de bursuc. Dezolantă experiență de combatere a românismului și unionismului!;
-
un alt lider PSRM, Zinaida Greceanîi, este semnatarul celui mai important document privind cooperarea cu NATO – Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – NATO, care se referă în mod expres la principalele obiective politice şi de reformare ale Republicii Moldova prin prisma aprofundării cooperării cu structurile şi instituţiile europene şi euroatlantice. Orice comentariu aici e de prisos;
-
apărarea valorilor creștin-ortodoxe reprezintă un banal truc propagandistic, care a ieșit la iveala atunci când liderul PSRM a refuzat să ia poziție față de transformarea bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. Astfel, a dat uitării angajamentul public de a deveni un protector al Ortodoxiei și a făcut-o din frică ca să nu-l deranjeze cumva pe partenerul strategic – Recep Erdoğan. De dragul căruia a acceptat jertfirea sorților familiilor profesorilor turci, care au fost expulzați cu confort în închisorile din Turcia, adică creștinește, cum ar veni.
Din cele expuse mai sus, ne putem convinge că cele mai periculoase probleme cu care, potrivit liderului PSRM, s-ar confrunta Republica Moldova au fost generate de el însuși, de formațiunea pe care o conduce și aliații comuniști ai acesteia. Liderul PSRM cunoaște foarte bine acest gen de abordări strategice – crearea problemelor pentru a avea prilejul de a propune soluționarea acestora.
Concluzii
Partidele politice interesate de asimilarea moștenirii lui Vlad Plahotniuc au găsit suficiente motive pentru a-și uni eforturile în actualele alegeri parlamentare anticipate. După toate aparențele, liderii acestora ar avea ce pierde în eventualitatea scăpării frâielor guvernării din mâini. Pe de altă parte, formațiunile pro-europene au rămas divizate și certate în fața blocului comuno-socialist, confirmând că a declara că vrei să lupți cu oligarhia coruptă și a fi în stare s-o faci sunt lucru diferite. Oricum, speranțele mai persistă.
Sperietoarele și fumigenele lansate de PSRM au menirea să abată atenția opiniei publice de la un șir de probleme extrem de presante, legate de scoaterea instituțiilor statului de sub controlul oligarhilor fugari. În privința amenințărilor reale, nu imaginare, la securitate statului, apoi ele persistă din abundență în spațiul eurasiatic – CSI și Uniunea Economică Eurasiatică, adică acolo unde blocul comuno-socialist dorește să integreze Republica Moldova. Să exemplificăm:
-
președinte belarus, Alexandr Lukașenko, invocă în permanență presiunea Rusiei asupra țării sale, care pune în pericol independența și suveranitatea Belarusului. Acest pericol este și mai acut după fraudarea alegerilor prezidențiale din august 2020 și creșterea dependenței Belarusului față de Rusia.
-
anexările de teritorii, susținerea mișcărilor separatiste, războaiele de tot felul, ciocnirile armate și amenințările la adresa integrității teritoriale au avut loc actualmente între statele CSI: Rusia – Ucraina în Crimeea și Donbass; Armenia – Azerbaidjan în Karabakh-ul de Munte; Kârgâstan – Tadjikistan la hotarul dintre cele două țări; Rusia – Kazahstan privind apartenența teritoriilor din partea de nord a Kazahstanului și perceput prin prisma cadourilor poporului rus. E vorba despre conflicte reale, cu posibile consecințe dramatice pentru popoarele țărilor din spațiul eurasiatic și nu de unele imaginare, inventate de blocul comuno-socialist pentru a face campanie electorală.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed