Artur Mija: Procesul amalgamării voluntare va începe în 2024 și va fi consultat cu cetățenii

Procesul amalgamării voluntare va începe în anul 2024, iar dacă va avea succes ar putea fi exclusă etapa amalgamării normative. O spune secretarul general al Guvernului, Artur Mija, potrivit căruia comasarea benevolă a localităților va fi consultată cu autoritățile publice locale și cu cetățenii, iar entitățile care vor accepta amalgamarea voluntară vor primi sprijin financiar din bugetul de stat, notează IPN.

Potrivit proiectului de lege votat în prima lectură, amalgamarea voluntară presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor localități de nivelul I pentru a consolida capacitatea lor administrativă și a presta servicii publice de calitate cetățenilor. Secretarul general al Guvernului spune că autoritățile vor demara o amplă campanie de informare a cetățenilor privind beneficiile comasării localităților, iar procesul amalgamării voluntare va începe în 2024.

„În procesul de amalgamare voluntară pe lângă faptul că vom consulta asociațiile primarilor, primarii, ne dorim să avem o campanie de consultare a cetățenilor. Amalgamarea începe din 2024. Acum proiectul de lege este în Parlament, a fost votat în lectura întâi. Durează până se votează în lectura a doua. Guvernul trebuie să mai facă încă cel puțin două regulamente. Primul regulament va explica foarte clar care este procedura pas cu pas a amalgamării și cum sunt repartizate beneficiile financiare. Al doilea regulament va viza tot ce înseamnă dreptul de proprietate. Când două localități decid amalgamarea și urmează să aibă o primărie în localitatea X, automat localitatea X absoarbe persoana juridică a celeilalte foste primării. Și atunci trebuie să fie un proces de transfer a proprietăților, contractelor”, a spus secretarul general al Guvernului, Artur Mija, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Amalgamarea voluntară va fi sprijinită financiar de către Guvern. Potrivit proiectului de lege, vor fi alocați bani, timp de 7 ani, pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru susținerea bugetelor localităților amalgamate.

„Ne dorim ca această amalgamare voluntară să reușească și vrem să facem un sistem de stimulare bun. Dacă oamenii vor vedea beneficii din amalgamarea voluntară, s-ar putea să nu existe premise pentru a trece la o altă etapă. Există o teamă de necunoscut, există o experiență dureroasă de la fosta reformă și există un apetit al forțelor politice de a exploata politic o eventuală decizie de amalgamare normativă. Din aceste considerente, în continuare avem 898 de primării. În prezent, avem peste 300 de primării care au în gestiune un număr mai mic de 1500 de locuitori”, a spus secretarul general al Guvernului.

Proiectul de lege prevede că primarul sau 1/3 din numărul consilierilor locali aleși pot propune amalgamarea. Procesul este inițiat prin decizii ale consiliilor locale adoptate cu votul majorității consilierilor locali aleși. Decizia propriu-zisă privind amalgamarea trebuie consultată public în spiritul transparenței decizionale și se adoptă cu votul a 2/3 din numărul consilierilor locali aleși.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE