Anatolii Latîșev, artist al poporului, este condus astăzi pe ultimul drum. La ceremonia de rămas bun au venit colegi, oficiali și admiratori ai interpretului, pentru a-i aduce un ultim omagiu, transmite IPN.
Sicriul cu corpul neînsuflețit a fost depus, aseară, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”. Miercuri dimineața a fost oficiată Sfânta Liturghie și Slujba Prohodului. După care, sicriul a fost depus la Palatul Național „Nicolae Sulac”.
„Liniște, tăcere, durere – e ceea ce a rămas acum în inimile noastre. E foarte greu să accepți că pierzi un om drag, un om iubit, un om care, atunci când era trist, includea muzica pentru ca să ne umple sufletele, ca să ne încânte. Într-adevăr maestrul a și spus – el cânta cu inima pentru inimile noastre. E ceea ce va rămâne în memoria și în inimile tuturor. Maestre, drum lin spre ceruri! Vie amintirea dumneavoastră în inimile noastre!”, a declarat viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici.
„Îndurerată familie, îndurerată societate muzicală și artistică, e o zi grea pentru noi toți, ziua de despărțire de un mare om, un om cu suflet extraordinar, un om cu suflet de artist. Îmi părea că este țesut tot organismul și tot sufletul lui doar din artă, din muzică. Cum a trăit cu demnitate și bine voință, tot așa a și plecat, să nu chinuie și să nu deranjeze pe nimeni, să rămână în memoria noastră deschis, luminos, tânăr și iubitor, iubitor de oameni”, a menționat președinta Uniunii Muzicienilor din Moldova, Svetlana Bivol, directoare a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.
Interpretul Gheorghe Țopa a povestit că a fost cu Anatolii Latîșev chiar săptămâna trecută la Nistru. Îl știe de o viață, îi știe bunătatea și faptele mărinimoase, inclusiv construcția unei biserici în satul natal. „Atât de credincios, atât de bun. El a avut atâta bunătate în el, atâta credință. Nu a făcut rău niciodată. Acum am înțeles ce am pierdut. Nici o sărbătoare, nici o masă nu s-a făcut fără Anatol Latîșev în casa mea”, a spus Gheorghe Țopa.
De la Palatul Național, cortegiul funerar se va îndrepta spre Cimitirul Central, unde Anatolii Latîșev va fi înmormântat.
Anatolii Latîșev s-a născut în satul Dobrogea Nouă, raionul Sângerei pe 23 martie 1961. A studiat acordeonul la Dubăsari, apoi la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga“ din Chișinău. A fost solist al Filarmonicii Naționale, al ansamblului „Rapsodia”, al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” timp de 20 de ani, apoi a cântat în componența orchestrei „Trandafir de la Moldova“ condusă de acordeonistul, dirijorul și compozitorul Ion Olaru.
Ministerul Culturii precizează că Anatolii Latîșev a fost timp de treizeci de ani membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. La inițiativa sa s-a interzis play-backul în Palatul Național din Chișinău. A fost ctitor al Bisericii din satul natal, dar și al mai multor biserici și mănăstiri din Moldova.