Armata Națională, 32 de ani de la înființare

Armata Națională trece printr-o modernizare complexă care să-i permită să-și fortifice capacitatea de apărare. Profesionalismul militarilor este înalt apreciat, ceea ce face ca Moldova să demonstreze că este nu doar consumator de securitate, dar și are capacități de furnizare a securității în lume. Cu asemenea mesaj a venit Anatolie Nosatîi, ministru al apărării, la ceremonia militar-protocolară de Ziua Armatei Militare, care marchează 32 de la înființare. La evenimentul festiv militarilor i-au fost conferite ordine și medalii, transmite IPN.

Anatolie Nosatîi a spus că pe parcursul anilor efectivul Armatei Naționale a trecut prin mai multe încercări, dar a reușit să se constituie o organizație puternică care zilnic este la straja păcii, în interesul cetățenilor. Ministrul a venit cu un cuvânt de apreciere pentru toți cei care de la începutul creării Armatei Naționale au îndeplinit serviciul militar în diferite funcții, au depus maximum eforturi pentru transformarea Armatei într-o instituție credibilă pe plan național și internațional. În această perioadă dificilă, cetățenii au nevoie de siguranță, pace și militarii sunt cei care asigură acest lucru.

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că militarii sunt nu doar o forță de apărare, ci o expresie a solidarității întregului popor, rol care necesită a fi îngrijit, dezvoltat. Premierul a comunicat că armata inspiră  încredere, protejează valorile democratice ale statului care își dorește prosperitate pentru cetățenii lui. Experiența altor țări neutre, precum Elveția, arată că o armată bine echipată doar consolidează siguranța națională, iar neutralitatea este numai un instrument de politică externă.

În perioada 4-6 septembrie, Ziua Armatei Naționale va fi sărbătorită în Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din municipiul Bălți și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, unde conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, alături de militari și angajați civili, vor susține lecții publice cu genericul: „Armata Națională — de 32 de ani garant al păcii și securității”.

Armata Națională a fost creată la 3 septembrie 1991, prin decretul președintelui Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.