Arcadie Barbăroşie: Electoratul pro-european nu are un partid care să-i reprezinte interesele

Partidele care au fost la guvernare până relativ recent au creat atâtea deziluzii încât societatea ar accepta doar o schimbare totală a elitei politice. De această părere este Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, directorul IPP a declarat că sondajele realizate în septembrie-octombrie denotă că lumea, în special electoratul pro-european, nu ştie ce partid să susţină, nu are un partid care să-i reprezinte interesele pe eşichierul atât de bogat politic, transmite IPN.

Referitor la crearea unui nou guvern, Arcadie Barbăroşie spune că deocamdată nu vede condiţii în care să existe un cabinet de miniştri mai mult sau mai puţin tehnocrat. Potrivit lui, deocamdată, după cum recunoaşte toată lumea, cu mici excepţii, instituţiile statului sunt capturate şi sunt controlate. „Toate încercările Partidului Democrat deocamdată de a forma un guvern, de a forma o alianţă nu au avut succes, iar un guvern neafiliat politic trebuie să aibă susţinere în Parlament pentru a aproba legi. Poţi face un guvern tehnocrat, un guvern neafiliat în situaţia de criză similară nouă, dar când există mai mult sau puţin o înţelegerea în Parlament că un asemenea guvern este necesar în ţară. Deocamdată, asemenea înţelegere văd că nu există la noi în Parlament”, a remarcat analistul.

Întrebat dacă din comunicarea sa cu diplomaţii occidentali a mai remarcat vreo dorinţă de a conlucra cu politicieni ce au oferit cele mai cumplite dezamăgiri din partea vreunui partener al UE, directorul IPP a menţionat că partenerii de dezvoltare în general lucrează cu ce alege poporul şi chiar dacă în alegeri ar câştiga nişte partide mai „exotice” ca Partidul Politic Partidul Nostru, partenerii de dezvoltare vor conlucra şi cu un asemenea guvern, reprezentat de un asemenea partid. Unica condiţie ar fi ca guvernul să aibă un program clar, care se va baza pe nişte principii şi valori clare pe care le numim europene.

Directorul IPP a mai spus că ceea ce avem astăzi, ce am avut relativ recent, sunt guverne care au încălcat grav multe din acele principii şi de aici dezacordul şi criticile dure adresate guvernării şi de către partenerii de dezvoltare din vest. Mai puţin din partea celor din est, care, în opinia sa, nu sunt interesaţi de valori şi de drepturile omului, democraţie, dar îi interesează controlul total asupra societăţii. Potrivit lui, modelul acesta nu este un model viabil şi nu poate fi acceptat de noi şi depinde cum va vota cetăţeanul şi depinde ce va promova guvernarea respectivă şi dacă îşi va respecta promisiunile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.