Pentru ca referendumul cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui să se desfăşoare cu succes, în condiţiile în care avem deja experienţa referendumului eşuat din septembrie 2010, va trebui de realizat o campanie de convingere a cetăţeanului foarte şi foarte bine pusă la punct. Ca lumea să iasă la vot şi să voteze în fond împotriva convingerii proprii, pentru că cetăţeanul vrea să aleagă el singur preşedintele. De această părere este directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, că 80%-85% din cetăţeni vor să aleagă ei înşişi preşedintele ţării.
Arcadie Barbăroşie a menţionat că participanţii la negocieri propun, poate nu chiar toţi, unii cu o jumătate de gură, modificarea faimosului articol 78 din Constituţie care astăzi prevede alegerea preşedintelui ţării cu votul a 3/5 din membrii Parlamentului, adică cu cel puţin 61 de voturi. „Ceea ce se propune la referendum ar putea genera mari discuţii în societate, inclusiv ar putea duce la invalidarea referendumului. Pentru că se propune o versiune care există şi în alte părţi, desigur că nu este chiar o inovaţie locală - alegem în primul tur cu 61 de voturi, dacă nu reuşim cu 61, diminuăm această limită până la 57, dacă nu reuşim, atunci rămânem la 51, şi atunci preşedintele ar fi ca şi cum ales. Asta în cazul în care se formează o coaliţie parlamentară”, notează Barbăroşie.
Directorul IPP susţine că nu-i place această formulă de alegere a preşedintelui. Această formulă sigur că poate duce la evitarea crizelor politice în viitor, dar ea astăzi este propusă pentru ca unul din cei trei să poată lua funcţia de preşedinte, să i se garanteze unuia din aceşti trei una din acele funcţii importante în stat. „Eu personal cred că asta stă la bază. Nu atât dorinţa de a evita crizele politice în viitor, ci asigurarea unei funcţii din cele trei principale în stat, sub pretextul de a avea pârghii pentru a lupta cu corupţia în acest stat, spre exemplu”, a menţionat directorul IPP precizând că şansele sunt mari de a organiza acest referendum, dar riscurile, de asemenea, sunt foarte mari ca el să nu fie validat prin absenţa cetăţeanului la urnele de vot.
Arcadie Barbaroşie a declarat că lecţia care trebuie trasă din acel referendum din septembrie 2010 este una foarte dură: dacă cetăţeanul nu este informat bine şi nu este convins să vină la scrutin, el nu va veni. Întrebat de ce, totuşi, politicienii par să opteze pentru referendum şi nu pentru modificarea Constituţiei în Parlament, Arcadie Barbaroşie a menţionat că modificarea Constituţiei în Parlament cu formula propusă este nereală, pentru că nu va fi susţinută nici de Partidul Comuniştilor şi nici de Partidul Socialiştilor. În opinia sa, acest lucru se va întâmpla din cauza că în spatele acestei formule se întrevăd foarte clar interesele acestor trei lideri şi în special sunt interesele unuia din ei, de a avea o funcţie supremă în stat, de avea garanţii sigure.