Aplicație despre istoria monedelor comemorative

Banca Națională a Moldovei dezvoltă o aplicație care va permite cetățenilor să descopere povestea fiecărei monede comemorative prin scanarea unui cod QR. Prin această inițiativă, BNM își propune să combine tradiția cu tehnologia. Despre aplicație a relatat guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, în cadrul podcastului „Sensul banilor”, transmite IPN.

„Securitatea banilor este un subiect ce face obiectul negocierilor în acest proces de aderare la Uniunea Europeană. Dar vreau să vă spun ce facem noi. Inteligență artificială, digitalizare, monede, monede comemorative – facem un QR code prin care poți avea acces la informații despre acea moneda comemorativă și acum lucrăm la o aplicație care să ne ducă către o poveste mai extinsă a fiecărei monede”, susține guvernatoarea BNM.

Șefa Băncii Naționale a menționat că aplicația urmează să fie definitivă în câteva luni. „Fiecare cetățean al Republicii Moldova, și nu numai, să intre pe site-ul Băncii Naționale și acolo să poată avea acces la o asemenea aplicație și să afle mai multe despre monedele pe care noi le emitem, monedele comemorative”, a notat Anca Dragu.

De asemenea, s-a precizat că, începând cu 2 decembrie 2024, BNM comercializează direct monedele comemorative. Această inițiativă facilitează accesul publicului la aceste piese unice, consolidând legătura dintre instituție și cetățeni.

„Am făcut modificare la legislație, era un aspect puțin neclar în legislație - dacă avem voie sau nu să vindem aceste monede comemorative. Am făcut claritate că Banca Națională care se ocupă, are funcția aceasta de a emite moneda comemorativă, o și vinde. Oricine poate să o cumpere fie de la Banca Națională, fie de la băncile comerciale care au un număr de monede și le vând clienților lor”, a mai spus guvernatoarea.

La podcast a participat și Octavian Schen, directorul general al Monetăriei Statului Român. În cadrul acestuia s-a discutat colaborarea de lungă durată dintre cele două instituții. Această relație a condus la dezvoltarea unor proiecte emblematice, precum emiterea monedelor comemorative, ce pun în valoare istoria, cultura și arta Republicii Moldova.

Cel de-al patrulea episod al podcastului „Sensul banilor” este realizat cu sprijinul programului USAID „Reforme instituționale și structurale în Moldova” (MISRA).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.