Aplicarea legilor întârzie, monitorizare

Autorităţile Republicii Moldova înregistrează succese în aprobarea legilor pentru apropierea de Uniunea Europeană, dar are restanţe la capitolul aplicării acestora. Centrul analitic „Expert-Grup” şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) au monitorizat implementarea reformelor în domeniile politic, legal şi economic în trimestrul III al anului curent şi au constatat că există un şir de probleme care subminează progresele obţinute, transmite IPN.

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în perioada monitorizată s-au înregistrat unele progrese referitor la implementarea reformei în justiţiei – cea mai dureroasă din punctul său de vedere. Potrivit Ministerului Justiţiei, până acum au fost realizate 60% din prevederile incluse în Planul de acţiuni 2011-2016. Igor Boţan remarcă faptul că în perioada de referinţă au apărut probleme cu prevederile legate de transferul judecătorilor.

Cât ţine de reforma Procuraturii, Igor Boţan consideră că deocamdată aceasta urmează doar parcursul stabilit în acordul de constituire a coaliţiei de la guvernare. În ceea ce priveşte combaterea corupţiei, expertul crede că reforma în acest domeniu se desfăşoară în ritm normal. Igor Boţan s-a referit şi la reglementarea transnistreană şi a spus că în prima jumătate a anului au fost mai multe provocări în Zona de Securitate, dar care nu s-au mai repetat mai târziu. Totuşi, potrivit expertului, nu au fost înregistrate progrese mari deoarece partea transnistreană nu doreşte să discute problemele politice şi de securitate.

Polina Panainte, expert la ADEPT, a remarcat că în perioada monitorizată s-a observat o evoluţie pozitivă în domeniul protecţiei drepturilor omului. S-a micşorat numărul cazurilor de tortură şi tratament inuman înregistrate . Partea negativă este că aceste practici nu au dispărut complet. De asemenea, în perioada monitorizată au existat cazuri de subminare a mass-media, unii jurnalişti au fost ameninţaţi pentru a fi reduşi la tăcere. Şi în cazul accidentelor la locul de muncă, soldate cu deces, tot nu se observă o îmbunătăţire a situaţiei.

Directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, a menţionat la capitolul regrese dialogul cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi emisiunea suplimentară de acţiuni la Banca de Economii, care a dus la micşorarea cotei deţinute de stat în această bancă de la 56 la 33% din acţiuni.

Denis Cenuşa, de la „Expert-Grup”, a spus că problemele din relaţia cu Rusia în perioada monitorizată au demonstrat că Moldova nu a reuşit să asigure o calitate bună a produselor agroalimentare exportate în această ţară. Expertul a mai spus că autorităţile au o problemă şi în comunicarea cu mass-media, ceea ce a dus la agravarea situaţiei în cazul embargoului impus de ruşi la vinurile moldoveneşti.

Monitorizarea este un proiect comun desfăşurat de Expert-Grup şi ADEPT, iniţiat în 2006 şi susţinut financiar de către fundaţia Soros Moldova. Rezultatele monitorizării făcute publice la 8 octombrie se referă la perioada iulie-septembrie 2013.

  • adrian lupusor despre monitorizare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.