API protestează împotriva „încercărilor ilegale de a institui cenzura în mass-media pe perioada campaniei electorale”
Asociaţia Presei Independente (API) protestează împotriva „încercărilor ilegale de a institui cenzura în mass-media pe perioada campaniei electorale” şi anunţă că va contesta în instanţă de judecată şi la Comisia Electorală Centrală deciziile în acest ale autorităţii electorale din capitală, transmite Info-Prim Neo, cu referire la o Declaraţie a Asociaţiei. API a făcut Declaraţia în calitatea sa de editor al suplimentului de educaţie civică şi electorală „Obiectiv”, distribuit prin intermediul publicaţiilor-membre ale Asociaţiei.
Potrivit documentului, API respinge categoric învinuirile de încălcare a legislaţiei electorale, aduse de reprezentantul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) în Comisia Electorală Centrală Serghei Sîrbu. Afirmaţiile că articolele de analiză a felului cum au fost realizate promisiunile electorale ale PCRM din anul 2005, în opinia experţilor în diferite domenii, „vin în contradicţie sau riscă să contravină” legislaţiei electorale nu sunt întemeiate juridic, iar insinuările că acestea ar fi comandate de unul dintre concurenţii electorali din opoziţie sunt de-a dreptul ridicole si absurde.
API regretă faptul ca membrii Consiliului Electoral de Circumscripţie nr. 1 Chişinău care au examinat contestaţia reprezentantului PCRM în şedinţa din 20 februarie 2009 s-au condus mai curând de propriile simpatii politice decât de legislaţia în vigoare şi au adoptat o hotărâre prin care „atenţionează API privitor la neadmiterea încălcării legislaţiei electorale”. O asemenea decizie nu are temei juridic şi API o va contesta la CEC şi în instanţa de judecată.
API aduce la cunoştinţa opiniei publice şi Comisiei Electorale Centrale că prin votul majorităţii membrilor Consiliului Electoral de Circumscripţie nr. 1 Chişinău au fost adoptate şi alte hotărâri care aduc grave atingeri libertăţii opiniei şi a exprimării, precum şi libertăţii presei, garantate de articolul 32 al Constituţiei Republicii Moldova şi articolul 1 al Legii presei. Astfel, la solicitarea reprezentantului PCRM în CEC, Consiliul de circumscripţie a „atenţionat” mai multe instituţii media care au publicat articole catalogate de reprezentantul partidului de guvernământ ca fiind favorabile altor concurenţi electorali.
Reafirmând obligaţia deontologică a jurnaliştilor de a reflecta campania electorală echitabil, echilibrat şi imparţial, aşa cum prevede Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă, adoptat de CEC, API protestează împotriva încercărilor ilegale de a institui cenzura în mass-media pe perioada campaniei electorale.
API solicita Comisiei Electorale Centrale sa reexamineze contestaţiile care s-au aflat pe agenda şedinţelor Consiliului Electoral de Circumscripţie nr. 1 Chişinău, la 20 şi 21 februarie 2009, şi să „atenţioneze” însuşi Consiliul de Circumscripţie asupra necesităţii de a se conduce în examinarea unor contestaţii care vizează mass-media exclusiv de prevederile Codului Electoral şi a Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 în mijloacele de informare in masa, aprobat de CEC.
Suplimetul „Obiectiv” este editat în cadrul proiectului „Programele partidelor politice privind lupta împotriva corupţiei la alegerile din 2009”, care este parte a programului Consolidarea Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova, implementat de Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX). Programul este finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiile Mileniului şi administrat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul Planului Preliminar de Ţară (PPŢ) pentru Republica Moldova.