Apelul Uniunilor de Creaţie către partidele politice din R. Moldova

Republica Moldova trece în prezent printr-o dificilă perioadă de instabilitate politică ce pune în pericol parcursul european al ţării noastre, în preajma summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Este ameninţat destinul democratic al țării noastre. Demiterea Guvernului  a stopat negocierile pentru semnarea unor acorduri esenţiale cu Uniunea Europeană, ajunse în fază finală.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Alianţei pentru Integrare Europeană, depusă de opoziţia comunistă reprezintă, în realitate, un ritual de execuţie a direcţiei prooccidentale pe care şi-a asumat-o Republica Moldova. Cei care au votat moţiunea de cenzură au repetat, de fapt, actul nesăbuit din 1999, atunci când a fost demis Guvernul Sturza, aflat atunci în preajma unor decizii importante privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Demiterea Guvernului a însemnat un gest de sfidare la adresa ţărilor Uniunii Europene şi a unor instituţii financiare internaţionale, care au oferit, în ultimii trei ani, un sprijin substanţial şi au arătat dovezi de susţinere şi loialitate fără precedent faţă de Republica Moldova.

Conştienţi că momentul istoric prin care trece ţara noastră este de o importanţă majoră, că prioritatea națională la momentul actual este parcursul european şi că eforturile guvernului de coaliție AIE au fost direcționate pe calea reformelor, ne adresăm deputaţilor din Parlamentul ţării, să dea dovadă de luciditate, responsabilitate şi patriotism. Divergenţele politice, conflictele personale nu trebuie să predomine asupra interesului naţional, pe care sunt chemaţi să-l servească toţi aleşii poporului.

Totodată, dezaprobăm cu toată tăria orice încercare de reglare de conturi şi utilizarea  în confruntările politice a unor metode dezonorante, utilizarea normelor parlamentare şi a pârghiilor democratice în scop egoist pentru rezolvarea unor interese de grup sau oligarhice. 

Facem apel către clasa politică să conştiintezeze gravitatea momentului prin care trecem,  apărând democraţia şi obiectivul naţional de integrare europeană.

19 aprilie 2013, Chişinău

 

Uniunea Scriitorilor din Moldova

 

Arcadie Suceveanu

Uniunea Teatrală din Moldova

 

Alexandru Grecu

Uniunea Muzicienilor din Moldova

 

Aurelian Dănilă

Uniunea Cineaştilor din Moldova

 

Sergiu Prodan

Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova

 

Ghenadie Jaloba

Uniunea Compozitorilor din Moldova

 

Vladimir Beleaev

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova   

 

Petru Bogatu

Uniunea Coregrafilor din Moldova

 

Antip Ţarălungă

Uniunea Meşterilor Populari din Moldova

 

Ion Bălteanu

Asociaţia epigramiştilor din Moldova

 

Ion Diviza

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.