Apel Public сătre Comisia pentru selectarea candidatului la funcţia de Guvernator al BNM

Adresa:  str. Alexandru Hasdeu 95 A,
MD 2005 or. Chisinau, Republica Moldova
Tel. 022-21-28-16, Fax 022- 22-52-57
Web site: www.alianta.md
E-mail: secretariat_aac@yahoo.com

Către:
Comisia pentru selectarea candidatului la funcţia
de Guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei

 


APEL PUBLIC

 


16.10.2015

In condiţiile unui dezastru economic şi social provocat de delapidările din sistemul financiar-bancar, de scaderea dramatică a încrederii populaţiei şi partenerilor occidentali de dezvoltare în instituţiile statului, Membrii Alianţei Anticorupţie se declară profund îngrijoraţi şi indignaţi de încercarea Comisei de concurs recent constituite pentru alegerea unui nou guvernator al BNM, de a mima procedura democratică de selecţie a Guvernatorului.

Criteriile de eligibilitate enunţate de Comisia de concurs pentru selectarea candidaţilor la funcţia de guvernator sunt sub limita aşteptărilor civice şi induc la ideea organizării din start a unui concurs ”dedicat” unei anumite persoane, ceea ce în condiţiile actuale ar incita şi mai mult nemulţumirea socială în actuala guvernare şi ar diminua cu desăvîrşire credibilitatea.

În spiritul unei democraţii transparente şi a unei guvernări proclamate de Premierul Streleţ de a fi deschise spre cooperare cu societatea, recomandăm membrilor Comisiei de concurs pentru selectarea guvernatorului să ridice criteriile de selectare în spiritul legislaţiei naţionale regulatorii a serviciului public, printre care: Legea nr.158/2008, Legea nr.199/2010, Legea nr.155/2011, Legea nr.548/1995 cu modificările şi completările ulterioare, dar şi Horărîrea Guvernului nr.201/2009, în care sunt descrise detaliat cerinţele generale şi specifice înaintate pentru candidaţi şi principiile de bază: ”principiile legalităţii, transparenţei, exemplului personal, responsabilităţii şi al loialităţii”.

 

  1. În scopul detensionării situaţiei şi stabilirii unui punct de încredere a societăţii în desfăşurarea unui proces democratic de selectare a candidatului, recomandăm Comisiei de concurs să se conducă strict de buchia legii la capitolul transparenţei, competiţiei deschise, competenţei şi meritelor profesionale şi egalităţii accesului la funcţiile publice pentru fiecare cetăţean. Concursul în sine presupune un proces de competiţie între mai multe persoane, în urma căreia este declarată învingătoare anume persoana care a acumulat cel mai mare punctaj. Deci, este lipsit de logică ca o persoană să concureze cu sine însăşi.
     

  2. Considerăm absolut necesar respectarea principiului transparenţei depline în organizarea şi desfăşurarea concursului, prin organizarea publică a acestuia, cu asigurarea accesului părţilor interesate, în scopul diminuării oricăror insinuări asupra selectării celei mai potrivite candidaturi pentru funcţia de guvernator al BNM. Mai mult, eficienţa exerciţiului de susţinere a probelor sub camerele de luat vederi, a fost demonstrată de mai multe promoţii de absolvenţi, care, în asememnea condiţii au susţinut examenele de bacalaureat, ceea ce în final a dus la ridicarea calităţii cunoştinţelor şi calitatea examenului şi a redus din probabilitatea unor suspiciuni de corupţie.
     

  3. Luînd în consideraţie importanţa funcţiei de guvernator al BNM, considerăm de sine qua non ca aplicanţii să corespundă celor mai înalte standarde de: profesionalism, integritate, responsabilitate, imparţialitate independenţă politică şi instituţională. Adiţional, considerăm necesară verificarea prealabilă şi exhaustivă a candidaţilor prin prisma Legii nr. 271/2008, în special la capitolul securităţii naţionale, în vederea excuderii faptelor ce pot constitui o amenintare intereselor securităţii nationale sau a eventualei serviri a intereselor unor alte state decît cele ale RM.
     

  4. În acelaşi context, amintim organizatorilor concursului că funcţia de Guvernator al BNM este o funcţie de demnitate publică, deci, cade sub obligativitatea declarării intereselor personale, a existenţei unor conflicte de interese, a declarării veniturilor şi proprietăţilor, precum şi a incompatibilităţilor şi restricţiilor impuse pentru aspiranţii la această funcţie vacantă. La fel, amintim membrilor Comisiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcţiei publice vacante de guvernator al BNM despre necesitatea respectării întocmai a procedurii concursului detaliat descrisă în capitolul III, anexa 1, a Hotărîrii Guvernului nr. 201 din 11.03.2009 privind punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.158-XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public.
     

  5. Considerăm inadmisibilă tolerarea în calitate de membri ai Comisiei de concurs a persoanelor cu eventuale conflicte de interese, care, în această postură nu doar au acces la probele scrise, ci au şi misiunea de evaluare a candidaţilor. Întru asigurarea unui concurs obiectiv şi echitabil considerăm necesară autorecuzarea din calitate de membri ai Comisiei a persoanelor aflate într-un vădit sau ascuns conflict de interese.
     

În vederea creării unei imagini credibile, profesioniste, obiective, echidistante a Comisiei constituite pentru selectarea candidatului la funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei recomandăm luarea în consideraţie şi implimentarea celor expuse.


Alianţa Anticorupţie


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.