Administratorul GBG-MLD, Tudor Ceaicovschi, fiul căruia a fost unul dintre asociații Invitro Diagnostics, dar care ar fi fost înlăturat abuziv de la administrarea centrului, face apel la organele de drept și de control din țară să efectueze o verificare minuțioasă a activității Invitro Diagnostics. Potrivit lui Tudor Ceaicovschi, s-au comis încălcări grave ale legislației pentru devalizarea intenționată a afacerii, inclusiv cu prejudicierea bugetului de stat. Tudor Ceaicovschi invocă încălcări și în procesul de testare la COVID, soldate cu prejudicii materiale pentru bugetul public, dar și cu posibile prejudicii de sănătate pentru pacienți.
Într-o conferință de presă la IPN, Tudor Ceaicovschi a declarat că în anul 2016, fiul său, Alexandru Ceaicovschi, a devenit asociat al companiei Invitro. Al doilea beneficiar efectiv al Invitro Diagnostics este Arcadie Topalo, care din 2019 și până în prezent este reprezentat de către o companie care are rădăcini în offshore-ul din Dubai. „Devalizarea companiei a început în anul 2021, când prin metode abuzive și ilegale, Alexandru Ceaicovschi a fost înlăturat de la administrarea afacerii de către Arcadie Topalo și persoane din conducerea Invitro Diagnostics – Marin Bălănuță, director Invitro, Natalia Stoianova, director financiar Invitro. Neînțelegerile dintre asociatul Alexandru Ceaicovschi cu Arcadie Topalo și administrația Invitro Diagnostics au început în momentul în care a fost refuzată oferta domnului Topalo de a participa la spălarea sumei de 40 de milioane de lei sub pretextul efectuării reparațiilor în sediile filialelor și ale clinicilor Invitro Diagnostics”, susține Tudor Ceaicovschi.
Administratorul GBG-MLD a menționat că în cadrul unei analize juridice și financiare au fost depistate încălcări grave ale legislației, atestându-se fenomenul de devalizare intenționată a afacerii. Totodată, el afirmă că în pandemie, centrul Invitro Diagnostics ar fi utilizat o metodologie incorectă la testarea la COVID-19, utilizând un test pentru investigarea mai multor persoane.
„Solicităm organelor de drept – Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, organelor procuraturii și ale afacerilor interne, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal – să efectueze un control riguros și alte acțiuni din competența acestora în companiile din grupul lui Arcadie Topalo cu scopul curmării finanțării acțiunilor politice, subversive și de deturnare a ordinii constituționale. Totodată, să evalueze pagubele sănătății pacienților, precum și prejudiciul financiar adus bugetului de stat. Considerăm că acțiunile lui Arcadie Topalo și ale persoanelor loiale lui trebuie să fie investigate minuțios pentru a fi trase la răspundere pentru pagubele materiale și de sănătate aduse cetățenilor Republicii Moldova”, a mai spus Tudor Ceaicovschi.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.