Apel de idei pentru servicii de transport mai accesibile pentru nevăzători

Echipa Proiectului DANOVA, proiect de cooperare transnațională cofinanțat de Programul Transnațional  INTERREG Danube Transnational Programme”, lansează un apel de idei și soluții inovatoare în ajutorul persoanelor nevăzătoare sau cu probleme de vedere. Propunerile trebuie să abordeze problema mobilității, pentru a o transforma în una sigură eficientă pentru persoanele respective.

Într-o conferință de presă la IPN, Neli Muntean, manager financiar, Universitatea Tehnică a Moldovei, responsabilă de implementarea proiectului DANOVA, a relatat că ideile vor fi evaluate de către un juriu internațional și interdisciplinar, iar obiectivul evaluării va consta în gradul de calitate și utilitate a ideilor. Anunțul despre câștigător va fi făcut la 1 decembrie 2021, iar câștigătorul își va putea prezenta ideea la Conferința internațională din Viena. Ideea câștigătoare va fi publicată în materialele oficiale ale proiectului, iar autorul va putea face cunoștință nu doar cu partenerii proiectului, dar și finanțatorii.

Sunt îndemnați să aplice: inovatorii, persoanele creative, antreprenorii, tinerii. „Să nu fie indiferenți și cumva să contribuie pentru a le face persoanelor cu deficiențe de vedere mai comod accesul în aeroporturi, gări”, a declarat Neli Muntean. Apelul este deschis din 1 septembrie până pe 15 octombrie, iar prima evaluare a propunerilor de proiecte va fi la mijlocul lunii noiembrie 2021.

Ideile pot fi transmise pe adresa managerului de proiect, Ilie Bricicaru, decan al Facultății Urbanism şi Arhitectură, UTM: ilie.bricicaru@dmmc.utm.md.

Nicolae Ciobanu, specialist principal pe activitatea Asociației Nevăzătorilor din Moldova, pe problemele sociale, cultură, sport mass-media și activitatea organizațiilor teritoriale în Republica Moldova, a declarat că persoanele cu deficiențe de vedere, membrii ai asociației, vor primi ideea proiectului DANOVA cu bucurie. Astăzi, având acces la diferite accesorii performante precum telefoane, calculatoare, la acestea ar putea fi instalate anexe digitale pentru a oferi acces pentru persoanele nevăzătoare la serviciile de transport puse la dispoziție de fiecare instituție de transport. Pentru ca aceste servicii să fie mai eficiente, ar fi bine să fie prezentate având la bază psihologia persoanelor cu deficiențe de vedere. Ar fi bine și să fie programe de instruire a persoanelor care-și fac serviciul domeniul transportului, pentru a cunoaște mai bine necesitățile persoanelor cu deficiențe de vedere.

Nicolae Ciobanu a mai spus că ar fi necesar în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău să fie un ghid digital, care ar prezenta unde se găsesc diferite servicii (casa de bilete, sala de pasageri, magazine etc). Ca în spațiul instituției, să fie și o persoană specială pentru acordarea serviciilor de ghidare prin încăperile aeroportului la necesitatea persoanelor nevăzătoare. În sălile instituțiilor de transport, să fie tablouri cu informație nu doar vizuală, dar și sonoră. Totodată, s-ar putea ca în telefoane să fie instalat un program de tipul GPS care să ajute persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze de pe o stradă pe alta.

La evidența Asociației, sunt circa nouă mii de persoane cu deficiențe de vedere de grad sever, accentuat și mediu, dar în țară sunt circa 20 de mii de astfel de persoane. Asta, având în vedere că la Asociație vin cei care au peste 18 ani și până la vârsta de pensionare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.