Preşedintele Organizaţiei Neguvernamentale „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice”, Ion Dron, a adresat un apel către fracţiunile parlamentare şi deputaţilor neafiliaţi să semneze un pact pentru justiţie şi să renunţe la partajarea pe criterii politice a funcţiilor din sistemul de justiţie. Apelul a fost făcut public în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare”, organizată de către Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Ion Dron a declarat că, în temeiul Hotărârii Parlamentului „Cu privire la starea justiţiei din Republica Moldova şi la acţiunile necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei în domeniul justiţiei”, Centrul de Iniţiative şi Monitorizare Autorităţi Publice, în luna aprilie şi repetat în luna iulie 2011, a expediat în adresa guvernării şi mai multor instituţii le statului, un apel public prin care a chemat să fie iniţiate, în cadrul instituţiilor de stat competente, dezbateri şi consultări pe marginea elaborării şi semnării, de către cele trei puteri în stat, a unui document comun, numit „Pact pentru Justiţie în Republica Moldova”.
„Faptul că acest apel a fost ignorat în toată perioada care a urmat nu este o problemă pentru asociaţia noastră. Problema este că reforma în justiţie a eşuat şi nu mai este un secret pentru nimeni acest lucru. Mai mult ca atât, partidele care încă din anul 2010 se află în alianţa de guvernare, îşi aduc reciproc acuzări în public pentru faptul că justiţia este controlată politic în continuare”, a spus Ion Dron.
În acest context şi pe fundalul negocierilor de formare a unei noi majorităţi parlamentare, Centrul de Iniţiative şi Monitorizare Autorităţi Publice vine cu un apel public prin care solicită ca în scopul relansării procesului de reformare a sectorului de justiţie, lista priorităţilor de guvernare să conţină semnarea de către reprezentanţii celor trei puteri în stat a unui document comun, numit „Pact pentru Justiţie în Republica Moldova”. De asemenea, pornind de la primordialitatea principiului separării şi echilibrului puterilor în stat, reprezentanţii viitoarei alianţe urmează să-şi asume în mod public semnarea unui angajament de renunţare la partajarea pe criterii şi algoritm politic a funcţiilor de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, de ministru al justiţiei, de procuror general şi de director al Centrului Naţional Anticorupţie.
„În opinia noastră, aceste două angajamente pot fi de fapt expresia de voinţă bine articulată a clasei politice de astăzi,aşteptată de cetăţeni drept garanţia, a realizării reformelor în domeniu şi scoaterii procesului de justiţie de sub controlul politicului. Reacţia partidelor care negociază la acest apel va fi un test real pentru voinţa şi capacitatea lor reală de a promova reformele în cel mai important domeniu. Majoritatea ţărilor ex-socialiste, inclusiv România au avut rezultate reale în reformarea justiţiei, precum şi, prin intermediul acesteia, anume datorită unor pacte similare”, a spus Ion Dron.
Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expert permanent al proiectului IPN, a spus că subsemnează acestui apel, iar soarta lui poate fi diferită şi funcţie de câtă lume va subsemna. „Dacă vor fi suficienţi semnatari, eu cred că acest apel poate avea un impact”, a accentuat expertul.
Ecaterina Mardarovici, preşedinta Consiliului Naţional al ONG, şi Lilia Snegureac, preşedinta Centrului „Pro dialog”, secretar al Platformei Societăţii Civile „Pro-Europa”, şi-au exprimat disponibilitatea de a promova documentul prin intermediul structurilor pe care le reprezintă.
Dezbaterea publică: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare” este ediţia a 44-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea fundaţiei germane Hanns Seidel.