Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte solicită deputaţilor să nu utilizeze sistemul electoral în calitate de monedă de schimb în cadrul târgurilor politice. Într-un comunicat de presă, membrii coaliţiei notează că sunt profund îngrijoraţi. Pe lângă faptul că anterior, într-un timp record, a fost votat un nou sistem electoral – sistemul mixt al alegerilor parlamentare, recent a fost înregistrat un alt proiect, care de asemenea vizează sistemul electoral, transmite IPN.
Autorii noii iniţiative sunt un grup de deputaţi comunişti. Aceştia au înregistrat, la 2 mai, la Secretariatul Parlamentului un proiect de lege care, pe lângă abrogarea legii privind sistemul electoral mixt, propune totodată modificarea pragului electoral – de la 4% la 7% pentru partidele politice, de la 7% la 9% pentru blocurile electorale formate din două partide şi de la 9% la 11% pentru blocurile electorale din trei şi mai multe partide politice.
Adoptarea unui atare proiect de lege va limita drastic drepturile electorale ale alegătorilor, dar şi ale concurenţilor electorali, consideră membrii Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. Modificarea pragurilor electorale ar putea conduce la o eventuală excludere din viaţa politică a mai multor partide politice pentru care cetăţenii şi-au dat votul. În acest sens, Comisia de la Veneţia recomanda Republicii Moldova, încă în 2008, să coboare pragul electoral pentru partide politice de la 6% la 4% pentru a nu admite pierderea voturilor în procesul de redistribuire.
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte constată că starea de instabilitate din Parlamentul Republicii Moldova şi incapacitatea de a forma o majoritate stabilă, precum şi promovarea intereselor înguste de partid ale unor actori politici, periclitează interesele naţionale ale Republicii Moldova, destabilizează viaţa social-politică şi îndepărtează Moldova de vectorul european. Coaliţia solicită partidelor politice reprezentate în Parlament să identifice soluţii constructive, de durată, pentru înlăturarea conflictelor politice cu care se confruntă şi să nu pună în pericol instituţiile şi procesele democratice din Republica Moldova.