AO „Renașterea Rurală” lansează crearea unei rețele civice pentru un aer mai curat

Asociația Obștească „Renașterea Rurală” lansează campania „Adoptă un senzor”, în cadrul căruia încurajează instalarea senzorilor de monitorizare a calității aerului și oferă un ajutor la montarea acestora. Senzorii vor fi integrați pe hărțile și platformele corespunzătoare și vor face parte dintr-o hartă globală sau hartă a municipiului Chișinău care arată calitatea aerului, a comunicat directorul executiv al asociației, Vladimir Ursu, la o conferință de presă organizată la IPN.

Vladimir Ursu a precizat că un senzor costă aproximativ 200 de euro. „Noi i-am achiziționat din România, sunt de origine poloneză, dar sunt asamblați în România. Platformele noastre pot prelua informația și de la alte tipuri de senzori, de aceea ar fi bine să facă legătura cu noi (persoanele interesate să procure senzori) și să se consulte. De ce nu? Suntem deschiși pentru toată lumea”, a comunicat directorul executiv al Asociației Obștești „Renașterea Rurală”.

Președintele asociației „Renașterea Rurală”, Silvian Răcilă, a menționat că, deși în prezent calitatea aerului în municipiul Chișinău este relativ bună, este nevoie în continuare de monitorizări. „Unul din scopurile noastre este să preîntâmpinăm apariția acelor factori care o să ducă la poluarea aerului în Chișinău. Atât timp cât avem cât de cât o calitate bună a aerului, ar fi bine să întreprindem acum măsuri pentru a nu scăpa situația de sub control”, a spus președintele asociației.

Silvian Răcilă a îndemnat agenții economici și persoane fizice care au posibilități financiare să procure senzori de monitorizare a calității aerului și să  îi instaleze lângă întreprinderile lor sau acasă. Asociația a montat zece astfel de senzori în Chișinău, iar pentru monitorizarea eficientă a calității aerului sunt necesari 20-30 de senzori. „Pentru acei care ar dori, suntem deschiși să colaborăm, să discutăm și să găsim soluția pentru a implementa în continuare alți senzori, pentru a extinde suprafața de monitorizare în Chișinău”, a spus Silvian Răcilă.

Președintele asociației „Renașterea Rurală” a anunțat crearea unei rețele civice pentru un aer mai curat, în cadrul căreia mai multe organizații și instituții își asumă angajamentul să colaboreze pentru a monitoriza aerul în Chișinău, apoi și pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Cei care vor să facă parte din această rețea sunt invitați să trimită un mesaj la adresa asociației.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.