Anul Nou chinezesc, sărbătorit de copii și profesori din Chișinău

Anul Nou chinezesc, cunoscut și cu denumirea de Festivalul Primăverii, a fost marcat la biblioteca națională pentru copii „Ion Creangă”. Zeci de elevi din Chișinău și profesori de la Institutul Confucius au participat la activități culturale și educaționale, inspirate din tradiția chineză, transmite IPN.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Ambasadei Chinei și al Institutului Confucius din Chișinău, a inclus ateliere de creație, expoziții tematice și demonstrații artistice menite să familiarizeze participanții cu obiceiurile specifice acestei sărbători, cu o istorie de peste 4000 de ani.

Directoarea bibliotecii, Eugenia Bejan, a subliniat importanța evenimentului, care se desfășoară de două decenii: „Biblioteca noastră organizează astfel de evenimente de marcare a sărbătorii de mai bine de 20 de ani, de când s-a deschis Ambasada chineză în Republica Moldova”.

La rândul său, ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, a felicitat participanții și a exprimat aprecierea pentru colaborarea de durată între ambasadă și bibliotecă: „În China, sărbătorim Anul Nou cel puțin două săptămâni, chiar o lună, așa că suntem încă în atmosferă de sărbătoare. Anul acesta este anul șarpelui, simbol al înțelepciunii și vitalității, iar eu vă doresc să obțineți mai multe cunoștințe și succes”.

Unul dintre punctele de atracție ale evenimentului a fost expoziția de cărți întitulată „Cartea este aur curat”, inspirată dintr-un proverb chinezesc, precum și expoziția de obiecte tradiționale chinezești, unde vizitatorii și-au putut cumpăra suvenire.

Directorul Institutului Confucius din Chișinău, Wang Yifeng, a subliniat importanța acestor schimburi culturale: „De când am venit în Moldova, din 2015, am participat în fiecare an la această activitate. În curând vine și sărbătoarea primăverii în Moldova, de aceea vă doresc un an nou fericit”.

Evenimentul a fost însoțit de momente artistice, inclusiv interpretări la instrumente muzicale tradiționale chineze, lecturi despre cultura chineză și demonstrații de caligrafie. De asemenea, participanții au avut ocazia să ia parte la ateliere practice de preparare a ceaiului și împletire a nodurilor chinezești.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.