Anul 2016 în evenimente şi imagini: februarie

Învestirea Guvernului Filip, proteste, alegeri prezidenţiale directe după o perioadă de circa 20 de ani. Astfel de evenimente au marcat anul 2016. Agenţia de presă IPN, la final de an, prezintă evenimentele de rezonanţă care s-au întâmplat în fiecare din cele 12 luni.

Evenimentul lunii februarie: înregistrarea Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr.




Luna februarie a fost marcată de o oarecare linişte în societate. Experţii se dădeau cu părerea chiar că e „liniştea dinaintea furtunii”.

Pe la mijlocul lunii, Valeriu Streleţ, pe atunci preşedinte interimar al Partidului Liberal Democrat, a declarat că Partidul Democrat controlează toate instituţiile statului şi foloseşte resursele administrative pentru a distruge definitiv PLDM. Ulterior, Valeriu Streleţ s-a retras din politică şi nu a mai apărut în vizorul presei.

La 18 februarie a fost aprobat calendarul eliminării restanţelor în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Tot atunci s-a decis ca fiecare autoritate să raporteze despre problemele existente şi măsurile întreprinse pentru eliminarea întârzierilor. Mai târziu, a fost elaborată şi o Foaie de parcurs privind eliminarea restanţelor, în baza cărora autorităţile îşi propuneau să recapete încrederea partenerilor externi.

Pe 22 februarie au loc percheziţii la Primăria municipiului Chişinău. 12 persoane, printre care funcţionari publici şi agenţi economici, au fost reţinute în 35 de cauze penale iniţiate pentru corupţie în domeniul construcţiilor în capitală. Nici acum nu există o finalitate în aceste dosare.

În aceeaşi zi, se comunică faptul că fosta ministră a afacerilor externe, Natalia Gherman, a fost înaintată la funcţia de secretar general al ONU, mandat pe care însă nu-l obţine.

La 24 februarie Partidul politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei, preşedinte Andrei Năstase. Bazele formării partidului au fost puse în decembrie 2015 prin redenumirea şi schimbarea statutului unei formaţiuni deja existente – Partidul Forţa Poporului. Din grupul de iniţiativă pentru crearea partidului au făcut parte liderii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, lansate în februarie 2015 pe fundalul scandalului financiar-bancar din ţară, denumit „Jaful secolului”. Sondajele de opinie plasau Partidul politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” printre primele trei favorite la eventuale alegeri parlamentare anticipate. Când s-a decis alegerea preşedintelui ţării prin vot direct, liderul formaţiunii, Andrei Năstase, şi-a anunţat candidatura, a adunat numărul de semnături necesare, dar s-a retras din cursă cu două săptămâni înainte de scrutin în favoarea Maiei Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate.

La 25 februarie este votată în lectură finală Legea procuraturii, cu aplicare din toamnă, după operarea modificărilor necesare în Constituţia ţării. După aprobarea legii, Corneliu Gurin, care a deţinut funcţia de procuror general din 2013, demisionează, iar interimatul este asigurat Eduard Harunjen. Potrivit noii legi, procurorul general este selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor, conform rezultatelor unui concurs public, iar numirea în funcţie se face de către preşedinte ţării pe un singur mandat de 7 ani, fără posibilitate reînnoirii. Ca urmare a modificărilor în cauză promovate, Eduard Harunjen la 7 decembrie curent este desemnat câştigător al concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror general şi a doua zi este confirmat prin decret prezidenţial.

Selecţie de Mariana Galben, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.