Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat astăzi, 1 august, primului furnizor de servicii de telefonie mobilă GSM în R. Moldova – ÎM" Orange Moldova" SA, la cererea acestuia, trei licenţe pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio disponibile din benzile de frecvenţe 800, 900 şi 1800 MHz (câte o licenţă de utilizare a frecvenţelor din fiecare din cele trei benzi) în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile celulare terestre. Licenţele au fost înmânate directorului general al SA „Orange Moldova”, Ludmila Climoc, de către directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa.
ANRCETI a eliberat licenţele respective, la cererea SA "Orange-Moldova", prin încredinţare directă, în conformitate cu prevederile Programului de management al spectrului de frecvenţe radio pe anii 2013 – 2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 116 din 11.02.2013. Programul stabileşte că licenţele de utilizare a resurselor de spectru radio din benzile de frecvenţe 800, 900 şi 1800 MHz vor fi eliberate de către ANRCETI, prin încredinţare directă, furnizorilor care au deja construite reţele şi furnizează autorizat reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice terestre mobile. Eliberarea noilor licenţe este cauzată de apropierea datei de expirare a termenului de valabilitate a licenţei deţinute de S.A. „Orange Moldova” (05.11.2014). Termenul de valabilitate a noilor licenţe este de 15 ani, începând cu 6 noiembrie 2014.
Licenţele au fost eliberate după ce S.A. „Orange Moldova” a achitat suma integrală a taxelor de licenţă pentru fiecare din benzile de frecvenţe 800, 900 şi 1800 MHz, taxe stabilite în Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pe anii 2013-2020. În total, S.A. „Orange Moldova” a achitat la bugetul de stat, pentru cele trei licenţe, echivalentul în lei moldoveneşti a 25,5 mil. Euro.
După înmânarea licenţelor, directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa, a declarat că utilizarea celor trei licenţe, în regim de neutralitate tehnologică, va permite companiei Orange Moldova să asigure sporirea capacităţii reţelelor sale existente, extinderea zonelor acoperite cu reţele mobile de bandă largă 3G şi 4G, ceea ce va facilita migrarea consumătorilor de la reţelele 2G şi 3G la reţele şi servicii mai avansate – 4G, iar în viitor şi 5G. În acest fel, cetăţenii ţării noastre vor putea beneficia de mai multe servicii calitative în bandă largă, în zone mult mai extinse, a menţionat Grigore Varaniţa.
La rândul său, directorul general al SA „Orange Moldova”, Ludmila Climoc, a accentuat că pentru companie primirea acestor trei licenţe înseamnă posibilitatea de a aduce în Moldova cele mai performante tehnologii din domeniu pe care le transformă în servicii accesibile, utile şi de calitate pentru toţi locuitorii tării.
ANRCETI notează că la 25.07.2014 a emis, în baza cererilor depuse de SA „Moldcell” şi SA „Moldtelecom”, decizii de eliberare a încă cinci licenţe pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio disponibile din benzile de frecvenţe 800, 900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile celulare terestre. Licenţele respective vor fi eliberate furnizorilor nominalizaţi după achitarea de către aceştia a sumei integrale a taxelor de licenţă, în termen de 30 de zile de la data adoptării de către ANRCETI a deciziei de eliberare a licenţelor.
Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media al ANRCETI
1 august 2014
tel. 022 251 306, 079422244