Anneli Ute Gabanyi: URSS voia să impună oamenilor același sistem de gândire

Uniunea Sovietică a încercat să-și consolideze supremația asupra statelor-satelit prin propaganda și exploatare economică. Opiniile aparțin politologului german Anneli Ute Gabanyi și au fost expuse în cadrul dezbaterii publice la tema „Lecțiile Războiului Rece”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit cercetătoarei, URSS a încercat să anihileze sentimentele naționaliste și tradițiile statelor lagărului sovietic pentru a-și menține dominația asupra popoarelor acestor țări, notează IPN.

Politologul german, Anneli Ute Gabanyi, spune că, prin lovitura de stat din România, din august 1945, regele Mihai I a decis trecerea de partea Aliaților și colaborarea militară cu URSS. Ulterior, țările lagărului socialist se plângeau Aliaților de persecuțiile URSS, însă vocea lor era ignorată.

„SUA și Marea Britanie erau ferm de partea URSS pentru că erau aliați și trebuiau să termine războiul. Aceste state nu au observat că Rusia, înaintând și învingând Germania, ocupa, de fapt, țările prin care trecea. Aliații nu au dat ascultare vocilor care deja veneau din aceste țări ocupate și care nu voiau să fie sateliții Uniunii Sovietice. România, la 23 august, prin lovitura de stat, nu a vrut să treacă de partea Uniunii Sovietice, ci credea că trece de partea Aliaților. Abia în 1945 când Uniunea Sovietică a deportat 75 de mii de germani din România în Donbass, la muncă forțată, Churchill a răspuns cu cinism: așa le trebuie. Deci, Aliații nu au crezut vocilor care veneau către Occident”, a spus politologul german Anneli Ute Gabanyi.

Pentru a-și menține dominația asupra țărilor blocului sovietic, URSS a pus în aplicare o amplă strategie de propagandă prin care era glorificat sistemul socialist, iar țările-satelit erau exploatate economic.

„Uniunea Sovietică a încercat să-și solidifice forța și dominația în țările devenite sateliți, prin tot felul de mijloace. În primul rând, prin faptul că le impunea sistemul economic socialist, comunist, bazat pe etatizarea mijloacelor de producție, prin desființarea oricărei proprietăți private. În al doilea rând, URSS voia să impună oamenilor de acolo același sistem de gândire, care începea prin spălarea creierilor de tot ce însemna „gândirea burgheză” și înlocuirea acestei gândiri cu ideile de dominație sovietică. De asemenea, sentimentul național, tradițiile, acestor țări au fost anihilate. Bine că n-a durat mai mult acest sistem de exploatare. Exploatare, de altfel, și economică. În primii ani, țările satelit au fost exploatate economic prin întreprinderile comune SovRom, în cazul României, prin care produse strategice cum era petrolul, gazele naturale, uraniul, au fost transferate către Uniunea Sovietică”, a mai spus cercetătoarea Anneli Ute Gabanyi.

Potrivit cercetătoarei germane, Războiul Rece a reprezentat o perioadă de tensiuni geopolitice între SUA și Uniunea Sovietică. URSS a pierdut treptat supremația, întrucât a intrat într-un declin economic și a pierdut cursa înarmării în fața SUA.

„Ronald Reagan a proclamat Star Wars, adică a proclamat că SUA se pot apăra de rachete nucleare venite din partea URSS. De asemenea, un rol important l-a avut computerizarea. Adică, rușii au rămas la nivelul armelor foarte masive, iar computerizarea a cuprins și a dominat întreaga economie, inclusiv de apărare a SUA. Uniunea Sovietică și-a dat seama că nu mai poate face față. În același timp, URSS nu mai putea să satisfacă nevoile de petrol și mărfuri ieftine cu care se făcea trocul între țările din blocul comunist. URSS a anunțat în anul 1988 că începând din 1990 statele comuniste satelit vor trebui să plătească pentru petrolul și gazele naturale pe care le livrau sovieticii. Atunci rușii au ajuns la concluzia că nu mai pot să finanțeze acești sateliți care s-au transformat dintr-un avantaj într-o povară”,  a explicat politologul german Anneli Ute Gabanyi.

Dezbaterea publică „Lecțiile Războiului Rece” este cea de a 21-a ediție de dezbateri din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.