|
|
|
Prin crearea de contacte la CPE, Moldova poate dezvolta relații mai puternice cu alte țări membre și poate pune bazele unei viitoare colaborări pe provocări comune...
|
Dorina Baltag |
|
Războiul din Ucraina a avut ca rezultat schimbări semnificative în politicile UE privind sancțiunile, energia și apărarea. Potrivit lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, aceasta a creat, de asemenea, un mediu favorabil pentru apariția unei Uniuni geopolitice, care s-a conturat, printre altele, prin Comunitatea Politică Europeană (CPE). CPE, prima de acest gen, își propune să ofere o platformă pentru conectarea UE-27 cu ceilalți parteneri europeni pe probleme-cheie comune care afectează continentul european. Acest forum european, propus în mai 2022 de președintele francez Emanuel Macron, a devenit un eveniment politic la nivel înalt în doar câteva luni, astfel încât primul summit a avut loc la Praga în octombrie 2022.
Cel de-al doilea summit CPE care va fi găzduit în Moldova prezintă o oportunitate unică pentru țară de a se poziționa în centrul Europei și de a-și prezenta potențialul ca partener de încredere pentru UE. În timp ce CPE s-a confruntat cu critici și unii au pus la îndoială dacă se va dovedi a fi doar „aer fierbinte” sau „o activitate inovatoare”, la Chișinău, accentul este pus pe demonstrarea angajamentului de a contribui la securitatea și unitatea continentului european. Dar de ce anume este summitul CPE atât de relevant și important pentru Moldova? Și care sunt punctele forte și punctele slabe ale CPE de care Moldova ar trebui să țină cont și să le folosească în avantajul său?
CPE: o retrospectivă
În urma discursului lui Macron despre CPE de la închiderea Conferinței privind viitorul Europei, conceptul de „Europa mai largă” a fost reintrodus în discursul public al statelor membre UE în timpul reuniunii Consiliului European din iunie 2022. Inițiativa „Europa mai largă”, introdusă pentru prima dată în 2003, a prezentat un nou cadru pentru relațiile cu vecinii estici și sudici și a servit drept predecesor al Politicii europene de vecinătate. Cu toate acestea, viziunea originală a fost caracterizată de relații inegale și ierarhice între UE și vecinii săi și includea inițial Rusia. În 2022, acest concept a fost modernizat pentru a oferi o platformă de coordonare politică cu acele țări care au relații strânse cu UE. Această versiune actualizată se traduce acum în summiturile bianuale ale CPE, unde Rusia este inclusă doar ca subiect pe ordinea de zi.
În timp ce discursul lui Macron a subliniat necesitatea ca această nouă entitate politică, CPE, să ajute țări precum Ucraina să adere la UE și, în acest fel, să construiască o comunitate de state democratice mai puternice în jurul UE, războiul rusesc din Ucraina a dat, în cele din urmă, impuls pentru crearea comunității. Discuțiile din cadrul reuniunii Consiliului European din iunie au evidențiat importanța extinderii discuțiilor interne ale UE pe probleme strategice cu alți parteneri europeni. A devenit clar că provocările geopolitice și geoeconomice cu care se confruntă UE-27 nu se limitează doar la statele sale membre. Din acest punct de vedere, CPE a fost creat pentru a stimula cooperarea și a aborda probleme de interes comun, întărind astfel securitatea, stabilitatea și prosperitatea pe întregul continent european.
Așadar, CPE oferă statelor membre UE o platformă pentru a se angaja cu alți parteneri europeni, inclusiv Moldova, pe o serie de probleme cheie, cum ar fi securitatea, energia, comerțul sau apărarea. Războiul rusesc din Ucraina a evidențiat necesitatea unei cooperări mai strânse între UE și vecinii săi, iar CPE devine un pas crucial în această direcție. Pe lângă UE-27, CPE include Regatul Unit și Turcia, cele patru țări AELS (Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein), șase țări din Balcanii de Vest (Albania, Macedonia de Nord, Kosovo, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru), țările Trioului Asociat (Georgia, Moldova, Ucraina), precum și Armenia și Azerbaidjan.
CPE: puncte tari – puncte slabe
Avantajul cheie al CPE constă în funcția sa principală de a oferi un forum inclusiv pentru dialog între țările europene într-un moment al rivalităților geopolitice. Prin urmare, comunitatea transmite un mesaj geopolitic puternic - exclude Rusia și Belarus și arată astfel unitate împotriva războiului din Ucraina. De asemenea, Statele Unite nu sunt un participant la CPE, aceasta indică încă o dată ambiția UE de a-și asigura leadership-ul pe continentul european prin asumarea responsabilității și gestionarea propriilor afaceri.
CPE, așa cum este descris de președintele Consiliului European, Charles Michel, urmărește să meargă „dincolo de lărgirea UE” și urmărește să extindă dialogul politic și coordonarea, în special în chestiunile de securitate, către țările care au o viziune similară cu ambiția de a adera la UE, dar și acele țări care nu au acest interes. Cu toate acestea, principala preocupare în ceea ce privește CPE este că organizația nou înființată ar putea deveni, pe termen lung, o scuză pentru ca UE să evite să își respecte promisiunea de extindere, oferind o „sală de așteptare” pentru Ucraina și Moldova, precum și pentru ţări din Balcani sau din Caucazul de Sud.
Așadar, cum poate beneficia Moldova de aceste puncte tari și puncte slabe?
În primul rând, angajamentul strategic
Pentru țările candidate, înființarea unei alte entități fără obligațiuni din punct de vedere juridic, care nu le promovează perspectivele de aderare, nu este tocmai o dezvoltare promițătoare. În timp ce Michel a explicat că politica de lărgire a UE are nevoie de reformă și va oferi o „integrare treptată, în etape”, este important de menționat că au trecut douăzeci de ani de când UE și-a luat angajament față de Balcanii de Vest la Summitul UE-Balcanii de Vest de la Salonic. Până în prezent, aceste țări nu au devenit încă membre ale Uniunii. În acest sens, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a criticat CPE pentru potențialul său de a deveni un surogat al statutului de candidat la UE și ar fi văzut ca un tratament de clasa a doua din partea Uniunii. Unii oameni de știință au extins argumentul pentru a avertiza că CPE ar putea reprezenta tendința de a găsi alternative și de a muta atenția de la negocierile de accedere către UE.
Spre deosebire de declarația lui Macron care arată că CPE se referă și la a ajuta țări precum Ucraina (și Moldova) să adere la UE, concluziile Consiliului European din iunie 2022 privind cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și Balcanilor de Vest au subliniat că CPE și lărgirea UE sunt discuții separate. Același lucru a fost subliniat din nou în septembrie 2022 de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, care a confirmat în discursul său privind starea Uniunii, că CPE acoperă nevoia UE de a ajunge la țările „dincolo de procesul de aderare” pentru a realiza unitatea europeană.
Luând în considerare cele de mai sus, prin participarea la lucrările CPE și angajarea în dialog constructiv cu statele membre ale UE, Moldova trebuie să-și prezinte potențialul ca partener de încredere pentru Uniune și să contribuie în mod constructiv la soluționarea provocărilor regionale prin stimularea colaborărilor sectoriale. Acest lucru este important, având în vedere ambiția geopolitică a UE de a promova și a proteja pacea și democrația în vecinătatea sa. Acest lucru va deschide oportunitatea pentru Moldova de a-și consolida legăturile cu UE și de a-și avansa perspectivele de aderare la UE. Mai mult, în calitate de gazdă, Moldova ar trebui să fie proactivă în utilizarea CPE drept spațiu de angajament strategic între țările candidate și UE, care ar putea duce la stabilirea de proiecte comune, fără a centraliza agenda pe lărgirea UE.
În al doilea rând, stabilirea agendei
Stabilirea agendei este un instrument esențial pentru valorificarea beneficiilor găzduirii summitului. Țările gazdă, colaborează la pregătirea agendei pentru actualele și viitoarele summituri CPE, care oferă Moldovei șansa de a influența subiectele propuse spre discuție. Primul summit s-a bazat pe discuțiile strategice de la reuniunea Consiliului European, iar la CPE din Praga două probleme principale au dominat agenda: (1) pacea și securitatea, în special războiul Rusiei în Ucraina și (2) criza energetică.
Poziția unică a Moldovei ca gazdă oferă oportunitatea de a participa la conturarea unui astfel de eveniment internațional de înalt nivel. Prin direcționarea agendei către livrabile și acțiuni comune de care ar beneficia publicul larg, Moldova poate juca un rol semnificativ în modelarea rezultatelor summit-ului. Prin urmare, agenda ar trebui să promoveze subiectul energiei, transporturilor și conectivității digitale sau rezilienței cibernetice pentru a avansa recomandările Consiliului UE din decembrie 2022 de la cooperarea inter- și intra-UE la cooperarea extra-UE. În plus, având în vedere angajamentul Moldovei de a combate dezinformarea, un alt subiect de pe ordinea de zi ar trebui să se concentreze în jurul discutării practicilor de dezinformare, cum ar fi Codul de practici al UE privind dezinformarea, de exemplu.
În al treilea rând, networking
Chiar dacă CPE nu înlocuiește politicile și instrumentele existente ale UE, el servește ca un forum în stil de network (rețrea, și nu ierarhie) pentru dialog politic, cooperare strategică și acțiune comună. Participarea Republicii Moldova la CPE îi oferă acces la o gamă largă de lideri europeni, precum marile puteri militare - Regatul Unit și Turcia, sau marii furnizori de energie - Azerbaidjan sau Norvegia, sau colegii din Balcanii de Vest, care aderă la UE. Prin urmare, summit-ul reprezintă cadrul ideal pentru ca Moldova să învețe despre pozițiile și raționamentele diferitelor țări, să pledeze pentru nevoile sale și, eventual, să dezvolte inițiative comune, în special în domenii de interes comun, cum ar fi schimbările climatice, creșterea IA, sustenabilitatea energetică, migrația sau cercetare și dezvoltare.
În timp ce Moldova ar trebui să urmărească un angajament pragmatic prin networking și promovarea agendei sale privind cooperarea sectorială cu UE și alți membri CPE, la această etapă de dezvoltare a comunității, eforturile de networking ar trebui să se concentreze pe construirea încrederii, creșterea angajamentului și socializarea, în special cu țările cu care are legături limitate. Prin crearea de contacte la CPE, Moldova poate dezvolta relații mai puternice cu alte țări membre și poate pune bazele unei viitoare colaborări pe provocări comune.
Dorina Baltag este cercetătoare de nivel postdoctoral la Institutul pentru Diplomație și Guvernare Internațională de la Universitatea Loughboroug (campusul din Londra). Cercetarea ei acoperă subiecte legate de democratizarea în Parteneriatul Estic și diplomația UE. Puteți lua legătura cu Dorina pe
LinkedIn.
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
CPE
Vezi și:
- Nicu Popescu: Organizarea Summitului CPE a consolidat locul Moldovei printre statele europene
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- De ce și cum contează al treilea Summit CPE pentru Moldova. Op-Ed de dr. Dorina Baltag
- Ruslan Codreanu: Este firesc să ne unificăm forțele în jurul integrării europene
- Impactul CPE asupra viitorului european al Moldovei și Ucrainei. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Mihai Bologan: Cred că populația conștientizează că Summitul CPE a avut un impact pozitiv major
- Vlad Kulminski: Summitul CPE a iritat la maximum Federația Rusă
- Victor Juc: Diplomația trebuie să consolideze dialogul inițiat pe platforma Summitului CPE
- Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Comunitatea Politică Europeană – Europa fără Rusia agresivă. Op-Ed de Victor Pelin
- Cristina Lesnic: Ar fi imoral și cinic, dacă nu am încerca să ne integrăm în UE cu o soluție pragmatică pentru regiunea transnistreană
- Alexandru Flenchea: Moldova trebuie să fie parte activă la aranjamentele de securitate în Europa
- Summitul Comunității Politice Europene - semnale pentru reintegrarea Republicii Moldova și integrarea țării în UE. Dezbaterea IPN.
- Nicolae Ciubuc: Accesul limitat la fondurile europene este una dintre problemele care ne împiedică să devenim competitivi
- Gheorghe Gaberi: Fermierii trebuie pregătiți să utilizeze tehnologii de ultima oră, o calitate bună și un randament bun
- Iurie Fală, despre Summitul CPE și oportunități pentru agricultură: Pe piața UE există loc pentru toți producătorii moldoveni
- Iurie Scripnic: Creditul de încredere obținut la Summitul CPE trebuie folosit cu maximă seriozitate
- Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești. Dezbatere IPN
- „Cine se aseamănă, se adună” – discursul ambasadorului Italiei în Moldova Lorenzo Tomassoni, rostit la Chișinău cu ocazia Sărbătorii Republicii Italiene
- Securitatea Republicii Moldova privită prin optica summitului european. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Munteanu: Transnistria este instrument de presiune a Moscovei asupra dorinței Moldovei de a deveni parte a UE
- Dinu Plîngău: UE vrea ca Republica Moldova să își mențină stabilitatea
- Ion Sula, despre rezultatele Summitului CPE: Avem deschidere din partea UE, dar și foarte mult de lucru pe intern
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE. Dezbatere IPN
- Nicu Popescu: Prioritatea pentru acest an este achiziția unui radar
- Maia Sandu: Summitul CPE a demonstrat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este tot mai aproape
- Siegfried Mureșan: Summitul Comunității Politice Europene a fost un succes
- Maia Sandu: Să ne bucurăm și să fim mândri că am fost gazda summitului CPE
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul CPE din Moldova: nu doar un „club pentru discuții”. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Emmanuel Macron, la Summitul CPE: Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit
- Volodymir Zelensky: Este nevoie de o societate unită în Republica Moldova
- Republica Moldova nu va renunța la regiunea transnistreană în procesul de integrare în UE
- Prim-ministrul Poloniei: Propunem să accelerăm procesul de aderare a Moldovei la UE
- Maia Sandu după Summit: Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea
- Premierul Cehiei: Membrii CPE vor o ordine internațională bazată pe reguli
- Norvegia va aloca 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova
- Roberta Metsola, despre perspectiva aderării Moldovei la UE în 2030: Ține de aspectele politice
- Klaus Iohannis: Summitul CPE a fost un succes
- Ministra de interne: Tabloul de securitate este în regim de normalitate
- Klaus Iohannis la Summitul CPE: UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Moldova
- Italia susține calea pe care au ales-o Ucraina, Moldova și Georgia, Giorgia Meloni
- Volodymir Zelensky la Summitul CPE: Doar o coaliție puternică poate învinge teroarea Rusiei
- A început Summitul CPE. Maia Sandu: Cu toții avem un puternic interes de a îmbunătăți conectivitatea între țări
- Charles Michel: Summitul CPE e platforma pentru a coordona tot ce ține de domeniul energetic, securitate și infrastructură
- Roberta Metsola: Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană
- Josep Borrell la Summitul CPE: Restabilirea păcii trebuie să fie subiectul cheie
- Summitul CPE: Volodymir Zelensky și Maia Sandu au făcut primele declarații pentru presă
- Nicu Popescu la Bulboaca: Ne dorim accelerarea aderării noastre la Uniunea Europeană
- Delegațiile au ajuns la Summitul CPE, în vizorul a peste 650 de jurnaliștii
- Președintele Ucrainei a sosit la Summitul CPE
- NATO va proteja spațiul aerian al Moldovei pe durata Summitului CPE
- La Bulboaca sunt așteptate delegațiile oficiale
- Summit 2023. Maia Sandu: Depinde de noi toți cât de bine ne prezentăm
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- Astăzi în Moldova vor sosi 20 de delegații participante la Summitul CPE
- Piotr Comarov: Summitul CPE va deschide noi oportunități în domeniul eficienței energetice
- Sergiu Tofilat: Un risc care încă mai persistă - gazul rusesc, care în continuare vine în regiunea transnistreană
- Summitul Comunității Politice Europene: mizele pentru Moldova
- Victor Parlicov: Abordarea problemei securității energetice în cadrul Summitului CPE, deja înseamnă mult
- Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică. Dezbatere IPN
- 48 de delegații și-au confirmat prezența la Summitul CPE din Moldova
- CPE agenda: quo vadis? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag.
- Sancțiunile anti-corupție ale UE – un instrument util pentru lărgirea spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Nicu Popescu: Pregătim anunțuri importante pentru Summit-ul din 1 iunie
- Puterea dialogului: Moldova întâmpină aliații europeni la Summitul CPE. Op-Ed de Petru Culeac
- Moldova are nevoie de un fond de investiții pentru întreprinderi sociale, declarație
- Summitul din 1 iunie – oportunitate pentru a discuta despre economie și antreprenorialul social
- Summitul de la Chișinău asigură statutul special de avanpost al UE în Caucaz. Op-Ed de Igor Chalenko, Ucraina
- Cancelarul german Olaf Scholz: Moldova nu este singură și are susținerea Europei
- Aspectul „imaginar” de incluziune socială a persoanelor de etnie romă trebuie exclus, CVM
- Maria Șleahtițchi: Republica Moldova are cu ce se integra în cultura comunității europene
- Dmitri Moruz: Trebuie să fim atenți și deschiși la minte pentru a valorifica oportunitățile Summitului CPE
- Romii își doresc să fie parte din familia europeană, însă cer mai multă informare
- Andrei Chistol: După Summitul CPE, interesul cetățenilor europeni față de Moldova va crește
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală. Dezbatere IPN
- Summitul CPE - oportunitate de a sprijini statele pentru a fi mai active la nivel geopolitic în regiune, experți
- Nicu Popescu: Summitul CPE - cel mai important eveniment de politică externă de la Independență încoace
- Babă neagră și Ice Wine pentru liderii europeni care vor participa la Summitul CPE
- Moldova, nu ești singură! Mesajul oficialilor europeni înaintea Summitului Comunității Politice Europene
- Restricții pentru localnicii din Bulboaca. Vor putea circula pe 1 iunie doar cu permise speciale
- La Bulboaca, pregătirile sunt în toi: Summitul CPE – cel mai mare eveniment de politică externă
- Mihai Mogîldea: Summit-ul EPC ar putea aduce mai multe investiții în Republica Moldova
- Daniel Vodă: 44 de lideri și-au confirmat prezența la Summit-ul Comunității Politice Europene
- Emmanuel Macron: Moldova, ne vedem în curând!
- Ion Iordachi: Mesajele la Summitul CPE - primordiale pentru climatul investițional
- Viorel Chivriga: Summitul CPE va deschide multe căi pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova
- Sergiu Manea: Summitul CPE - Moldova are o șansă unică să spună lumii că e o destinație sigură
- Summitul CPE - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Victoria Roșa: Datorită Summitului CPE, Republica Moldova va fi în centrul Europei și pe agenda statelor UE
- Chiril Moțpan: Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova este un motiv de mândrie
- Octavian Țîcu: Liderii europeni au dat dovadă de mare curaj când au ales Republica Moldova să fie gazdă a Summitului CPE
- Adunarea Națională din 21 mai – mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului CPE. Dezbatere IPN
- Adunarea europeană promite să devină o manifestare a abandonului „lumii ruse”. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Evenimente culturale pentru delegațiile participante la Summitul CPE
- Care este miza pentru UE la Summitul Comunității Politice Europene? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Hărți cu trasee alternative de deplasare prin Chișinău în contextul Summitului CPE
- 42 de lideri de guverne și de state din Europa și-au confirmat prezența la Summitul CPE
- Străinii cu refuz de intrare în Moldova vor beneficia de cazare temporară în perioada Summitului CPE
- Summitul CPE va crește notorietatea Republicii Moldova și va deschide noi uși pentru mediul de afaceri, expert
- Summitul CPE va avea un impact major asupra celor mai importante sectoare din Moldova
- Circa 350 de jurnaliști internaționali vor să participe la Summitul CPE din 1 iunie
- Sergiu Iurcu: Societatea civilă trebuie și poate fi o voce importantă la Summitul Comunității Politice Europene
- Andrei Curăraru: Societatea civilă are un rol important în diseminarea informației despre avantajele Summitului CPE
- Mihai Mogîldea: Beneficiile organizării Summitului Comunității Politice Europene în Moldova depășesc investițiile
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă. Dezbatere IPN
- Poliția prezintă hărți cu rute alternative în contextul simulării pentru Summitul CPE
- Nicu Popescu: Obiectivul nostru este să aducem țara în UE la sfârșitul acestui deceniu
- Autoritățile publice centrale vor avea prioritate în cazul întrunirilor simultane
- Pe 14 mai va fi organizată simularea generală pentru Summitul Comunității Politice Europene
- Guvernul a invitat primarii să participe la Adunarea din 21 mai
- Ana Revenco: Provocările legate de securitate pot fi depășite prin comunicare, coordonare și cooperare
- Republica Moldova în centrul politicii europene. Op-Ed de Victor Pelin
- Conducerea de vârf, de Ziua Europei: Celebrăm pacea și unitatea familiei europene
- Măsuri sporite de securitate în perioada Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie
- „Mișcarea pentru Popor” anunță că la 1 iunie va bloca circulația rutieră pe mai multe artere
- 200 de jurnaliști din 23 de țări au fost acreditați în prima săptămână pentru reflectarea CPE
- Alina Dandara, despre avantajele organizării summitului Comunității Politice Europene în Moldova
- Igor Klipii: E greșit să avem soluții separate pentru regiunea transnistreană și Găgăuzia în procesul de integrare în UE
- Eremei Priseajniuc: CPE - o platformă bună pentru a face tranziția de la Parteneriatul Estic la proiectul de extindere a UE
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică. Dezbatere IPN
- Cetățenii sunt îndemnați să evite traseul Chișinău-Bulboaca în perioada 31 mai-2 iunie
- Principalele așteptări și mize ale viitorului Summit al Comunității Politice Europene din Moldova. Comentariu de Iulian Groza
- Alexandru Tănase: Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate în vederea bunei desfășurări a Summitului CPE
- Alexandru Tănase: Republica Moldova a fost mereu un copil răsfățat al Europei
- Sute de persoane sunt așteptate la summitul din 1 iunie
- Poliția a început exercițiul de simulare a deplasării delegațiilor la summitul din 1 iunie
- 1 iunie – Ziua “copilului” Moldova. Ziua care va schimba destinul Patriei noastre. Op-Ed de Dumitru Țîra
- Elicopterul Black Hawk va survola capitala timp de mai multe zile, antrenamente moldo-poloneze
- Cum poți obține acreditarea de presă la Summitul Comunității Politice Europene
- Abonamente gratuite pentru participanții la Summitul Comunității Politice Europene
- Comunitatea Politică Europeană în proximitatea Rusiei: consolidarea “cercului de prieteni” din vecinătatea UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Pe 1 iunie Moldova va deveni centrul Europei, Maia Sandu