Andrei Munteanu – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Andrei Munteanu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului politic NOI, condus de Vladimir Dachi.

În perioada anilor 1985-1990 a studiat la Universitatea Pedagogică din Bălți, iar între anii 1995-1998 a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova. Din anul 2000 și până în 2001 a studiat la Institutul de Educație Internațională, Universitatea din Stockholm, specializare în economia educației, iar între anii 2017-2020 – a urmat un program la Universitatea de Stat din Moldova.

Între anii 1990-1993 a fost profesor de limba engleză și șef al Catedrei de engleză la Colegiul republican de Microelectronică și Inginerie Calculatoare. Din 1993 și până în 1995 a activat în calitate de traductor în cadrul unei bănci comerciale, iar în următorii doi ani traducător în cadrul unui proiect implementat de USAID în Moldova. Între anii 1997-2000 a fost consultant în politici sociale pentru un proiect al PNUD. Din 2001 și până în 2009 a fost consultant și formator independent pentru ONG-uri naționale și internaționale. În următorii doi ani a fost lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova, iar pe parcursul anului a fost consilier al ministrului educației.

În perioada anilor 2011-2013 a activat în calitate de lector superior la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, iar între anii 2016-2019 a predat științe economice la Universitatea Jiujiang, provincia Jiangxi. Din 2019 și până în 2021 a predat online științe economice pentru Facultatea de economie și management, Universitatea de Medicină Tradițională Chineză Jiangxi. Din 2014 și până în prezent este lector la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, iar din 2021 și până în prezent este lector extern pentru Universitatea de Stat Cooperativă Baden-Wuerttemberg, Heidenheim, Germania.

În declarația de avere și interese pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022, candidatul nu indică venituri sau bunuri.

Printre angajamentele anunțate, Andrei Munteanu anunță reducerea taxei în transportul public municipal la 4 lei. Mai promite pachet de servicii stomatologice în contul poliței de asigurare medicală obligatorie. Își mai asumă să creeze institutul municipal de cercetări urbanistice și economie urbană, dar și un centru de cercetări și consultanță în domeniul economiei viitoriste urbane. Printre angajamente menționează și modernizarea sistemului de taxare în transportul public, construcția centurii de șosea a municipiului Chișinău, precum și crearea serviciului public gratuit „avocat de sector” etc.

Conform tragerilor la sorți, Andrei Munteanu, desemnat de Partidul politic NOI va fi cu numărul 24 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.