Andrei Donică – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Andrei Donică candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, pe care o conduce.

S-a născut pe 28 decembrie 1980 în orașul Chișinău. Este căsătorit și are doi copii.

În 1998 a absolvit Liceul teoretic „Vasile Alecsandri”, iar în 2003 – Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Republicii Moldova. Este cercetător științific în cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, doctor în științe agricole, conferențiar cercetător. În 2008 a fost laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei pentru tineret. Tot atunci a obținut diploma de onoare a Ministerului Agriculturii. În 2010 a devenit vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Fructe din Republica Moldova, iar în 2011 – președinte al Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Crimelor Economice și Corupției.

La 12 octombrie 2018, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, după ce, pe 30 septembrie 2016, l-a stropit cu o găleată cu lapte, lângă clădirea Guvernului, pe Octavian Armașu, pe atunci ministru al finanțelor.

În februarie 2019 a fost cap de listă pe circumscripția națională la alegerile parlamentare din partea Mișcării Sociale Politice „Speranța-Надежда”. Formațiunea a acumulat 2826 de voturi, ceea ce reprezintă 0,19%. A participat și la alegerile locale din 2019, reușind să obțină mandatul de primar în satul Condrița din municipiul Chișinău. Și la acest scrutin s-a înscris în cursă pentru un nou mandat de primar al Condriței, motiv pentru care nu a fost admis în cursa pentru șefia capitalei. Însă a reușit să obțină câștig de cauză în instanța judecătorească, iar ca urmare Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău l-a înregistrat.

Pentru perioada anului trecut, Andrei Donică declară salarii în mărime de peste 139 de mii de lei , iar soția sa declară salarii în mărime de peste 129 de mii de lei. Din anul 2016, candidatul are în proprietate un apartament cu o suprafață de peste 67 de metri pătrați, valoarea declarată a căruia este 540 de mii de lei. Andrei Donică a mai declarat că are în proprietate patru automobile și patru remorci. În declarația de avere și interese mai sunt indicate două afaceri – o cafenea bar și un service auto. De asemenea, figurează și un credit de peste 463 de mii de lei, accesat în 2018 cu o rată a dobânzii de 11,37%.

Liderul Mișcării Profesioniștilor „Speranța - Надежда”, Andrei Donică, spune că în campania electorală pentru alegerile locale va lupta pentru un scop concret: „să elibereze Primăria Chișinău de mafie”.

Conform tragerilor la sorți, Andrei Donică de la Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Nadejda” va fi cu numărul 21 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.