Andrei Curăraru: Societatea civilă are un rol important în diseminarea informației despre avantajele Summitului CPE

Societatea civilă are un rol semnificativ în vederea bunei desfășurări a Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova. Ea poate transmite mesaje cheie atât la nivel național, cât și internațional cu privire la parcursul european al Republicii Moldova. Este opinia lui Andrei Curăraru, expert în domeniul integrării europene, politici anticorupţie şi securitate din cadrul comunității WatchDog și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice organizată de IPN.

Potrivit expertului, nu ar trebui să ne facem mari iluzii cu privire la modul în care putem influența agenda evenimentului, întrucât aceasta este coordonată la cel mai înalt nivel. „Este importantă capacitatea analitică pe care o are societatea civilă și informațiile pe care le poate oferi autorităților. Un rol esențial îl are și în ceea ce privește diseminarea informației astfel încât cetățenii să înțeleagă care sunt avantajele evenimentului, precum și contracararea informațiilor false”, a declarat Andrei Curăraru.

Ceea ce face societatea civilă include și prezentarea de rapoarte și sondaje de opinie din umbră cu privire la punctele fierbinți ale politicii din Republica Moldova. „Aceste informații vizează teme precum: criza refugiaților, criza energetică, impactul economic al războiului din Ucraina asupra noastră ș.a. Am transmis anumite mesaje despre ceea ce ar vrea societatea civilă să fie discutat acolo, dar pe de altă parte trebuie să înțelegem că agendă este setată la un nivel foarte înalt și cum mult timp înainte. Nu trebuie să supraestimam capacitatea noastră de a influența agenda summitului”, a menționat Andrei Curăraru.

El consideră că vizitele bilaterale care vor avea loc după încheierea summitului vor putea contribui la rezolvarea anumitor probleme cu care ne confruntăm pe intern, iar de seriozitatea și buna intenție a autorităților vor depinde și beneficiile ulterioare pe care le putem obține. „Cred că o atitudine pragmatică din partea autorităților noastre, inclusiv cu privire la vizitele bilaterale care vor avea loc în urma acestui summit, este ceea ce putem noi utiliza ca să obținem o anumită susținere”, a adăugat expertul.

Andrei Curăraru s-a arătat convins că această reuniune nu își propune să înlocuiască perspectiva europeană pentru țările în curs de aderare. „Ci își propune să readucă dimensiunea politică a UE într-o paralelă destul de sănătoasă cu NATO, în care țările din zona UE își prezintă viziunile cu privire la evoluțiile legate de războiul din Ucraina și nu doar”.

Totodată, expertul a menționat că Summitul Comunității Politice Europene poate contribui la promovarea turismului și a imaginii per ansamblu a Republicii Moldova pe arena internațională. „Acest eveniment poate avea și anumite efecte asupra turismului, vom avea sute de reportaje despre țara noastră în presa internațională, iar locația aleasă este una binevenită. Este greu de estimat care vor fi avantajele asupra turismului, dacă putem să organizăm astfel de evenimente, atunci înseamnă că putem primi și turiști privați”, a spus Andrei Curăraru.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, ediția a 2-a, a fost realizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE