Anatolie Prohnițchi: Inițiativa privind renunțarea la serviciul militar obligatoriu este populistă

Inițiativa Partidului Democrat prin care se propune renunțarea la serviciul militar obligatoriu este întârziată, este pe jumătate populistă, dar și puțin reală. În prezent în problemele de apărare persistă mai multă politică, decât profesionalism. De această părere este președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi de carieră militar, participant la dezbaterile publice cu tema: „Armata profesionistă: motive, beneficii, riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Liderul PVEM a declarat că această inițiativă este pe jumătate și populistă, deoarece spre sfârșitul anului 2018 trebuie să aibă loc alegerile parlamentare. Potrivit lui, inițiativa a fost lansată, dar nu se știe cine va câștiga alegerile și care va fi soarta ei. De multe se elaborează strategii de un anumit partid, dar nu există o strategie națională, pe care toți să o respecte și să o implementeze. „În ceea ce ține de armata profesionistă, ea demult trebuia creată, pentru că asta ne-o demonstrează și acțiunile din estul Ucrainei, ocupația de către Rusia a peninsulei Crimeea, staționarea armatei ruse de ocupație în Republica Moldova fără niciun motiv”, a opinat Anatolie Prohnițchi.

„Noi nu avem nicio strategie, niciun concept – ce facem, cum luptăm, cu ce luptăm, cu cine?. Și este un anacronism la ziua de astăzi când un băiat de 18 ani este înrolat pentru un an și trebuie să pregătim din el un apărător. Este imposibil, o spun din practică. El abia începe să se deprindă și trebuie să plece. Participă la niște exerciții militare, dar nu se știe cine o să reziste pe câmpul de luptă”, a menționat Anatolie Prohnițchi.

Potrivit lui, este dureros că deocamdată Armata Națională nu este bine organizată, echipată, dotată, așa cum se dorește. În opinia sa, există multe întrebări, în condițiile în care orice guvernare nu a dus lucrul până la capăt, pentru că s-a implicat politicul, care este mai puțin priceput în domeniu. „Ori de câte ori au existat inițiative, proiecte de strategii, acestea au fost blocate pentru că nu au convenit unora sau altora”, spune Anatolie Prohnițchi,

În altă ordine de idei, președintele PVEM a spus că este nevoie de a îndrepta mai multe resurse pentru asigurarea securității statului, de exemplu din economiile obținute în urma reducerii aparatului administrativ. Potrivit lui, din punct de vedere al situației regionale, în caz de un conflict, intervenția militarilor moldoveni ar fi problematică, pentru că e problematică dotarea Armatei Naționale. Anatolie Prohnițchi a mai spus că pericolul „omuleților verzi” nu a dispărut și nu este clar cum se va face față în caz de pericol.

Liderul PVEM  a declarat că există o pleiadă de tineri care ar urma să fie încorporați, însă în jur de 40% dintre ei, care poate sunt cel mai bine pregătiții din punct de vedere intelectual și fizic, pleacă la studii superioare. Altă parte preferă serviciul de alternativă, iar ceilalți mai rămân doar pentru că nu au plecat la muncă peste hotare. Mai puțini sunt cei care cu adevărat vin pentru că își doresc să facă serviciul militar. În opinia sa, actualmente nu există o viziune strategică de apărare a țării. Potrivit lui, formarea armatei profesioniste este o idee bună, însă declarația PDM este populistă și mult depinde de rezultatul alegerilor parlamentare din toamnă.

Dezbaterile publice „Armata profesionistă: motive, beneficii, riscuri”, constituie ediția a 88-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.