Anatol Usatîi – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Anatol Usatîi candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Ion Chicu.

Anatol Usatîi s-a născut pe 21 iulie 1976 în satul Gura Camencii, raionul Florești. Este căsătorit și are doi copii.

În anul 1998 a absolvit Universitatea Liberă Internațională, Facultatea economie. Din 1998 și până în 2000 a activat în calitate de specialist principal în Direcția dezvoltarea drumurilor de la Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor. Între anii 2000-2001 a fost economist-șef la Unitatea de implementare a proiectului „Druminvest”, iar din 2001 și până în 2003 a fost șef la Direcția economică a întreprinderii de stat Administrația de Stat a Drumurilor.

În perioada anilor 2003-2006, a revenit la Unitatea de implementare a proiectului „Druminvest”, deja în calitate de director adjunct, iar din 2006 și până în 2010 a exercitat mai multe funcții din nou la Administrația de Stat a Drumurilor. Din 2010, timp de 5 ani a fost directorul proiectului „Reabilitarea drumurilor”. În perioada 20152017 a fost viceministru la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor/ Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. După reformă, în perioada noiembrie 2017-iulie 2019 a devenit secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Pentru o perioadă mai scurtă, octombrie-noiembrie 2019 a exercitat funcția de prim-vicepreședinte Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia. În perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020 a revenit la Ministerul Economiei și Infrastructurii în calitate de ministru și de secretar de stat. Din august 2023 este managerul proiectului „RLF-Moldova Railways Crisis Response” în cadrul întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”.

Pentru perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2022, candidatul declară un salariu în mărime de 21 760 de lei de la asociația obștească Institutul de Dezvoltare Agricolă, pentru acordarea serviciilor de consultanță. Alte venituri nu sunt declarate, cu excepția unui credit de 400 de mii de lei, contractat în anul 2022 la rata dobânzii zero, scadent în iunie 2023.

Anatol Usatîi are în proprietate un teren intravilan dobândit în anul 2014, iar valoarea declarată a acestuia este de peste 473 de mii de lei. De asemenea, are în proprietate o casă de locuit cu o suprafață de peste 32 de metri pătrați, dobândită în 2014, valoarea declarată fiind de peste 97 de mii de lei. Anatol Usatîi mai declară o construcție nefinalizată, fără a preciza alte detalii. Deține un automobil fabricat și obținut în anul 2010 cu valoarea declarată de peste 378 de mii de lei.

„Consider că sunt cel mai potrivit potențial candidat pentru o capitală precum este Chișinău. Aveți încredere, dragi chișinăuieni, în oameni practicieni. Am o viziune clară pentru municipiul Chișinău ca să ia avânt spre o dezvoltare masivă, structurată și imediată. Inițiativele pe care le vom implementa au scopul de a face orașul și suburbiile noastre mai prospere, nai sigure, mai accesibile”, a declarat Anatol Usatîi în cadrul evenimentului de prezentare.

Conform tragerilor la sorți, Anatol Usatîi de la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei urmează să fie cu numărul 7 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.