Referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, desfășurat pe 20 octombrie, a arătat cât de adâncă este divizarea în societatea moldovenească. Și dacă această divizare profundă nu va fi depășită, există riscul să apară probleme existențiale pentru viitorul întregii populații. O spune doctorul în istorie Anatol Țăranu, ex-ambasador. Potrivit lui, dacă în societate nu există o majoritatea confortabilă, unită, mobilizată, care știe la sigur care sunt scopurile fundamentale ce trebuie atinse, o astfel de societatea este condamnată la stagnare. Declarațiile în acest sens au fost făcute la dezbaterea publică: „Ce știu moldovenii despre UE. Decalajul între așteptări și realitate?”, organizată de Agenția de presă IPN.
Potrivit lui Anatol Țăranu, trebuie constatat faptul că în toți cei 30 de ani de Independență Republica Moldova se află mereu în căutarea unei căi de dezvoltare. Și deja de atâta timp nu reușește să aleagă modelul care i-ar permite să iasă din stagnarea în care se află, în primul rând din punct de vedere economic, dar și social. Deja două generații de cetățeni moldoveni trăiesc practic în condițiile celei mai sărace țări europene. Condițiile sociale ale acestor oameni sunt mai mult decât problematice, dacă le raportezi la standardele europene – spune doctorul în istorie.
Anatol Țăranu a precizat că referendumul din 20 octombrie a arătat încă o dată că în toți acești ani de existență a Republicii Moldova niciun partid politic care a fost la guvernare nu s-a ocupat cu adevărat de consolidarea societății, nu a unit-o în jurul unei idei naționale. Societatea moldovenească este una fără identitate și această circumstanță, în viziunea sa, ne ține în stagnare, ne condamnă la lipsa unei dezvoltări. Stagnarea este rezultatul faptului că oamenii din această societatea nu sunt uniți pentru a atinge acel obiectiv spre care tinde orice societate.
Potrivit fostului ambasador, în contextul referendumului și nu doar, au existat tot felul de sperietori, printre care și faptul că o eventuală aderare la UE ar însemna război în Moldova, că vor fi pierdute piețele de desfacere rusești, deși în prezent Rusia ocupă doar câteva procente din totalul exporturilor. Doctorul în istorie explică faptul că cercetările au demonstrat că într-o societate cu un nivel de trai scăzut, orice sperietoare foarte repede pătrunde în spațiul informațional și se extinde. Și închiderea unor surse informaționale de propagandă nu soluționează problema. Pentru a obține un nivel înalt al securității informaționale, trebuie ridicat nivelul de viață al cetățenilor.
Anatol Țăranu consideră că oamenii trebuie să fie mai toleranți unii față de alții, să se audă. Nu neapărat să fie de acord cu orice, dar să atingă o înțelegere privind modelul de dezvoltare a țării, ce viitor își doresc pentru ei și pentru copiii lor.
Dezbaterea publică la tema „Ce știu moldovenii despre UE. Decalajul între așteptări și realitate?” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.