Anatol Țăranu: Condițiile de negocieri ale PSRM nu sunt pentru ACUM, ci pentru PDM

Condițiile de negocieri înaintate vineri de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, dar pentru Partidul Democrat. Faptul că au adăugat la condiții și pretenția pentru Ministerul de Interne demonstrează despre escaladarea condițiilor socialiștilor. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu, transmite IPN.

„Ei își pregătesc terenul pentru viitoarea discuție cu PDM. Eu sunt aproape convins că această discuție va avea loc”, a menționat Anatol Țăranu la emisiunea „Fabrika” de la Publika TV. Potrivit lui, socialiștii și-au punctat foarte bine poziția și acum pot să negocieze orice, inclusiv ar putea să meargă în alegeri anticipate pentru că electoratul lor a primit un mesaj foarte clar privind interesul minorităților naționale. În plus, PSRM și-a etalat toate condițiile de promovare a intereselor Rusiei în Republica Moldova.

În ceea ce privește blocul ACUM, analistul spune că acesta pare ca o lămâie stoarsă până la ultima picătură de către socialiști. „ACUM se etalează și se poziționează ca o forță categoric antioligarhică. Din moment ce blocul a intrat în contact cu socialiștii pe motiv de a dezbate problema programul deoligarhizării țării, ei apriori au recunoscut socialiștilor calitatea de partid neoligarhic. Un cadou mai mare pentru socialiști era greu să-ți imaginezi”, spune Anatol Țăranu.

Analistul politic Corneliu Ciurea spune că nu se cunosc intențiile adevărate ale socialiștilor atunci când înaintează condiții. În opinia lui, ceea ce PSRM dă pe față nu este ceea ce intenționează cu adevărat să facă. Corneliu Ciurea spune că prin afirmația că fie fac coaliție cu blocul ACUM, fie vor avea loc anticipate, Partidul Socialiștilor exclude revenirea și începerea unui dialog cu PDM. „Care este miza acestor negocieri cu blocul ACUM? Este clar că socialiștii nu pot face casă comună cu ACUM. Este o alianță, practic, imposibilă pentru ambele părți. Mie mi se pare că în aceste condiții socialiștii nu vor să facă alianță cu ACUM, doar că blocul a fost mai agresiv cu PSRM”, spune analistul.

Corneliu Ciurea consideră că este absurd comportamentul președintelui Igor Dodon și a liderilor PSRM care insistă pe o relație cu blocul ACUM, în același timp declarând că nu au discutat încă cu PDM dând de înțeles că ar putea să discute.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.