Analize corecte – concluzii incerte, Experții IPN

În cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, din 26 septembrie 2018, de la postul de televiziune TVR, vicepremierul și președintele Partidului Popular European din Moldova PPEM, Iurie Leancă, a declaratPPEM va participa de unul singur la alegerile parlamentare de anul viitor. Potrivit lui aceasta nu este o decizie bătută în cuie, dar așa arată linia de analiză a partidului. O astfel de exprimare a măiestriei diplomatice a liderului PPEM trebuie apreciată la justa valoare. Într-un limbaj popular asta ar însemna un singur lucru – dacă se va găsi vreo formațiune care să-i propună PPEM constituirea unei alianțe electorale, atunci oferta va fi acceptată. Dacă nu, atunci PPEM va merge în alegeri pe cont propriu.

Strategia electorală a președintelui PPEM se arată optimistă, la fel ca și lozinca cu care cei 9 membri ai grupului parlamentar al PPEM au ajuns, în 2014, în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) – Înainte, spre un viitor european! Așadar, marea problemă a PPEM este că, de fapt, e descendent direct din PLDM, care din lider al integrării europene a fost transformat în țap ispășitor pentru ruinarea istoriei de succes în acest sens. Acum, pentru a fi, eventual, dorit în calitate de partener de coaliție electorală de vreo formațiune cu șanse, PPEM ar trebuie să demonstreze că este jumătatea sănătoasă, adică cea mai bună parte a ceea ce a fost cândva PLDM. Iar acest lucru va fi foarte dificil de făcut, fiindcă ruinarea vectorului european al Republicii Moldova s-a produs exact în perioada 2013 – 2014, când tocmai Iurie Leancă era prim-ministru și vicepreședinte al PLDM. Este vorba despre concesionarea Aeroportului Internațional și a Băncii de Economii, urmate de faimosul furt al miliardului, facilitat de decizii guvernamentale prin asumarea răspunderii în două rânduri. În acest sens, dacă partea cea mai bună a PLDM a fost formată din cei care au părăsit formațiunea pentru a se alia, prin intermediul PPEM, cu PDM, atunci trebuie să se concluzioneze, de exemplu, că cea mai bună parte a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a fost constituită din cele 2/3 de deputați comuniști care, la fel, au părăsit formațiunea pentru a se alipi la PDM. Întrebarea sacramentală care se ivește în acest context este – prin ce calități a devenit PDM centru de atracție, deopotrivă, pentru foștii PLDM-iști și comuniști? Răspunsul la acesta întrebarea e mare enigmă, învăluită în mister! Iar până la dezlegarea enigmei respective rămâne problematic ca PPEM să poată demonstra cuiva că chiar a fost cea mai bună parte a PLDM și nu exact invers.      

Dar să continuăm dezlegarea mesajului diplomatic al liderului PPEM. Vorba e că, în calitate de entitate politică de sine stătătoare, PPEM a participat la alegerile prezidențiale din 2016 în cadrul cărora liderul formațiunii, Iurie Leancă, a acumulat doar ~3% din voturile cetățenilor. Respectiv, în ultimii doi ani sondajele de opinie au arătată că rating-ul formațiunii nu depășește limita erorii de măsurare – 3%. În acest context, este mai mult decât straniu că PPEM a susținut trecerea la sistemul electoral mixt, promovată de PDM. Doar se știe foarte bine că componenta uninominală a sistemului mixt este în exclusivitate convenabilă partidelor cu rating impunător sau celor cu foarte multe resurse. Foarte multe resurse, excepțional de multe, are doar PDM. Deci, se poate concluziona că PPEM i-a mai făcut un serviciu util PDM, pentru care ar fi în drept să se aștepte la o recompensă. Această recompensă poate fi doar acceptarea de către PDM ca PPEM să-i devină aliat electoral. Vorba e că, pur și simplu, nu există altă soluție pentru coalizare, iar PDM numai de balast electoral nu are nevoie.

Anume în acest context, în cadrul emisiunii menționate, liderul PPEM a încercat să-l contrazică, de o manieră foarte diplomatică, pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a lansat recent afirmații precum că până la preluarea puterii totale în 2016, guvernările practic nu au făcut nimic util pentru Moldova. De aceea, proiectul electoral al PDM se și numește pro-Moldova. În aceste circumstanțe, liderul PPEM s-a văzut nevoit să amintească opiniei publice: că PDM se află, de fapt, la guvernare din 2009; că drumurile se construiau și se reparau și până la preluarea în 2016 a puterii totale de către PDM; că s-au reparat grădinițe și școli; că au fost construite apeducte și rețele de canalizare etc. Totuși, spunând aceste lucrului, Iurie Leancă a dat dovadă, iarăși și iarăși, de măiestrie diplomatică pentru a nu-l antagoniza cumva pe coordonatorul actualei guvernări. Asta pentru a lăsa loc eventualei speranțe că PDM își va aminti de serviciile foarte prețioase făcute de PPEM în favoarea PDM. Dacă liderul PDM nu-și va aminti de aceste servicii, atunci PPEM nu va avea decât să participe de unul singur la parlamentarele din februarie 2019.

A propos, prin această participare PPEM va continua să mărească șirul de servicii utile aduse PDM. Doar PPEM ar putea să atragă de partea sa câteva procente de voturi pe care le va rupe anume de la eventuala coaliție care își spune pro-europeană, anti-oligarhică. Iar acest serviciu chiar ar putea fi răsplătit de PDM prin aprecierea, într-o formulă sau alta, a calităților diplomatice ale președintelui și vicepreședintelui PPEM. Ce se va întâmpla cu formațiunea după aceste eventuale schimburi de facilități putem doar ghici. Cel mai probabil, la cele vreo 30 de partide inactive, din cele 45 existente, se va mai adăuga unul.

Experții IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.