Analiştii politici transnistreni nu cred că precedentul Kosovo va duce la recunoaşterea Transnistriei în viitorul apropiat
Mass-media şi analiştii transnistreni fac prognoze referitor la soarta Transnistriei după precedentul Kosovo şi alegerile în Rusia, transmite corespondentul Info-Prim Neo din regiune.
“Tandemul Putin – Medvedev nu va recunoaşte nici Abhazia, nici Osetia de Sud, cu atât mai mult Transnistria”, scrie săptămânalul «Новая газета» din Tighina. „Noi arătăm ca o sperietoare pentru Occident. Rusia face aluzii că situaţia din Kosovo a creat un precedent în stare să ducă la legalizarea republicilor nerecunoscute din fosta URSS. Dar deja se poate constata că o asemenea presiune asupra Occidentului este ineficientă. Statele Unite şi Uniunea Europeană au ajuns la concluzia că este un bluf”, notează «Новая газета». Potrivit publicaţiei, despre abhazi şi osetini se vorbeşte mai des decât despre transnistreni, deoarece Moldova nu tinde în NATO şi, probabil, e gata să examineze chestiunea despre amplasarea trupelor ruse pe teritoriul său.
Politologii locali presupun că în procesul de negocieri dintre Tiraspol şi Chişinău, Rusia va propune Moldovei o variantă modernizată a Memorandului Kozak. În această privinţă, se conturează două variante de derulare a evenimentelor.
Dacă Moldova şi Rusia nu vor ajunge la o poziţie comună privind reglementarea conflictului transnistrean, Transnistria îşi va păstra actualul statut-quo. Federaţia Rusă va furniza în regiune gaz, va acorda ajutor financiar şi umanitar şi va continua să privatizeze întreprinderile industriale transnistrene, 80% dintre care deja se află în proprietate rusă.
Dacă Moldova, după ce se va convinge că Occidentul va lăsa Chişinăul unu la unu cu Moscova, va hotărî după alegerile din 2009 să arate un exemplu de reglementare a fostului conflict armat, actualmente îngheţat în limitele dreptului internaţional şi a Cartei ONU, asupra conducerii transnistrene ar putea să fie făcute presiuni drastice pentru ca viitorul statut al regiunii să refacă integritatea Moldovei.
Nici prima, nici cea de-a doua variantă, remarcă analiştii, nu prevede recunoaşterea juridică a Transnistriei. Iar în planurile Moscovei, care şi-a luat drept curs dominarea în CSI, pentru un al doilea Kosovo nu este loc.
Politologul transnistrean Andrei Safonov a declarat într-un interviu săptămânalului tiraspolean «Профсоюзные вести» că acum, cu sau fără aprobarea Rusiei, atât legislativul transnistrean, cât şi liderul Igor Smirnov, vor ridica nivelul cerinţelor faţă de Chişinău. În următoarele săptămâni sau luni în Transnistria, pe de o parte, va domina euforia legată de faptul că una din republicile nerecunoscute şi-a căpătat independenţa, iar pe de altă parte, autorităţile transnistrene vor reacţiona echivoc la posibilele tentative ale intermediarilor, garanţilor şi observatorilor de a aduce Tiraspolul la un careva compromis cu Chişinău. Şi cel mai puţin conciliant va fi Igor Smirnov. Legislativul, însă, în perioada euforiei Kosovo nu va propune nici o formă de compromis cu Chişinăul. Prin urmare, criza din Kosovo a dus la întărirea poziţiei lui Smirnov pe arena politicii interne, pentru că anume el cere recunoaşterea internaţională a regiunii, susţine analistul.
La 13 martie în Duma de Stat a Federaţiei Ruse urmează să aibă loc audieri, cu participarea reprezentanţilor ministerului rus de externe, în privinţa reglementării conflictelor de pe teritoriul CSI, precum şi în legătură cu adresarea Osetiei de Sud, Abhaziei şi Transnistriei despre declararea independenţei lor.