Analiştii politici propun anularea ratei de participare la vot
Mai mulţi analişti politici şi experţi în alegeri propun să se renunţe la rata de participare la vot. Este şi o recomandare mai veche a Comisiei de la Veneţia şi a OSCE/ODIHR pentru Republica Moldova, în contextul modificării legislaţiei electorale, transmite Info-Prim Neo.
Propunerea a fost discutată la o masă rotundă organizată de Asociaţia pentru Democraţie Participativă. În prezent acest prag este de 1/3 dintre alegătorii înscrişi pe liste.
Directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, este de părere că dacă Constituţia nu prevede participarea obligatorie la alegeri, pragul care atestă rata de participare trebuie să fie zero, pentru că nu există niciun instrument care să oblige sau să convingă alegătorul să participe la vot.
Directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a menţionat că excluderea pragului este o soluţie bună pentru Republica Moldova, unde se practică boicotul de către actorii politici. „Ca să nu se întâmple acest lucru, pragul de validare este coborât până la 1/3 sau se elimină. Atunci fiecare actor politic este pus în situaţia să promoveze participarea la vot, pentru a avea un rezultat care îi interesează mai mult”, a explicat Igor Boţan.
Secretarul CEC, Iurie Ciocan, nu este de acord cu anularea pragului de participare. Potrivit lui, acesta garantează credibilitatea şi legitimitatea rezultatelor unui scrutin. „Cei care boicotează au dreptul la opinia lor, este voinţa poporului, de ce ar trebui să o neglijăm? Introducem condiţii ca şi dânşii să fie atraşi, să voteze împotriva ideii respective sau împotriva tuturor candidaţilor în alegri”, a menţionat Ciocan.
Şeful adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch a menţionat în acest context că OSCE nu recomandă votul împotriva tuturor candidaţilor.