AMN doreşte să devină avocatul celor care doresc să redobândească cetăţenia română
Partidul Alianţa „Moldova Noastră” iniţiază, din 18 decembrie curent, o campanie de colectare a semnăturilor din partea cetăţenilor R. Moldova care doresc să redobândească cetăţenia română, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al AMN.
Potrivit lui, Legea cetăţeniei române prevede pentru locuitorii R. Moldova dreptul de redobândire a cetăţeniei române, însă autorităţile de la Bucureşti nu au stabilit un mecanism juridic clar, ce ar permite realizarea acestui drept.
Cetăţenia română a devenit cea mai inaccesibilă pentru locuitorii din RM. În prezent, e mai uşor să obţii cetăţenia altor state – Rusia, Ucraina, Bulgaria etc. –, decât a României. Acest lucru este cu atât mai greu de înţeles, cu cât este vorba despre cetăţeni români, care au fost privaţi de cetăţenie fără voia lor, a declarat sursa citată.
În acest context, AMN va cere autorităţilor de la Bucureşti să optimizeze procedura de redobândire a cetăţeniei române. Adică, să fie stabilit concret termenul de examinare a cererilor de redobândire a cetăţeniei şi în cât timp poate fi redobândită cetăţenia.
AMN îi îndeamnă pe toţi acei care doresc să redobândească cetăţenia română să se prezinte la sediile organizaţiilor teritoriale ale partidului. Astfel, oamenii vor fi scutiţi de unele cheltuieli în plus şi vor avea posibilitatea să îndeplinească formularele la locul de trai, a menţionat sursa citată.
Formaţiunea este decisă să devină avocatul celor care doresc să redobândească cetăţenia română. Semnăturile ce vor fi colectate vor constitui pentru AMN drept un mandat acordat de cetăţeni în dialogul cu Guvernul de la Bucureşti.
Formaţiunea va solicita autorităţilor de la Bucureşti urgentarea şi
simplificarea procedurii de redobândire a cetăţeniei române. „Suntem dispuşi să parcurgem toate etapele prevăzute de lege, rezervându-ne dreptul de a susţine această cauză, inclusiv la CEDO”, a declarat Veaceslav Untilă.
Anterior, ministrul român de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că "cetăţenia româna e un privilegiu, nu un drept, iar cetăţenii români trebuie să facă dovada concretă a afilierii la tot ce înseamnă România".
Între 1991 şi 2002 au fost redobândite aproape 100 de mii de cetăţenii române de către persoane din R. Moldova, iar după 2002 - doar 3200, ca urmare a introducerii clauzei privind rezidenţa pe teritoriul României.