AMN consideră că aderarea României la UE va contribui la accederea cât mai grabnică a R. Moldova în această organizaţie
Imediata vecinătate a Uniunii Europene va extinde asupra R. Moldova noi exigenţe, standarde şi politici cu multiple efecte. Ele vor impune conducerea de la Chişinău să treacă de la vorbe la fapte în procesul integrării europene, dar vor stabili şi unele bariere fireşti de securitate, care vor afecta concetăţenii R. Moldova, se spune într-un mesaj de felicitare al Alianţei „Moldova Noastră”, adresat României şi Bulgariei cu prilejul acceptării lor în UE.
„Ne bucurăm împreună cu România de intrarea ei plenară în comunitatea europeană, mizând pe suportul ei şi al întregii Uniuni pentru a minimiza repercusiunile noului regim de frontieră şi pentru accederea cât mai grabnică a R. Moldova în aceeaşi comunitate”, se spune în mesaj.
„Cele două ţări au parcurs un drum lung şi anevoios al reformelor democratice şi social-economice, având de depăşit obstacole dificile, şi au reuşit. Este un exemplu edificator pentru alte democraţii tinere cu aceleaşi aspiraţii europene, cum este şi R. Moldova. Şi acest motiv - iar în cazul României, şi solidaritatea firească de neam - ne-au făcut să aşteptăm cu emoţii raportul final asupra noului val de aderare la UE. AMN salută şi împărtăşeşte acest moment istoric, care încununează efortul comun al cetăţenilor şi politicienilor din România şi Bulgaria, al întregii UE”, se menţionează la finele documentului citat.
Comisia Europeană a prezentat marţi, 26 septembrie, în Parlamentul de la Strasbourg, ultimul raport de ţară pentru România şi Bulgaria înaintea aderării la Uniunea Europeană. În urma prezentării acestuia, s-a decis aderarea acestor 2 state la UE la 1 ianuarie 2007.