AMN atacă la CEDO refuzul CEC de a deschide secţii de votare suplimentare peste hotare
Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins vineri, 6 martie, recursul Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) şi a menţinut astfel în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău de a nu obliga Comisia Electorală Centrală (CEC) să deschidă secţii de votare suplimentare peste hotarele R. Moldova. AMN a anunţat că va ataca hotărârea CSJ la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ca parte în procesul deja iniţiat de CEDO pe o cauză similară, transmite Info-Prim Neo.
AMN atacase în instanţă refuzul CEC de a deschide secţii de votare şi în afara reprezentanţelor diplomatice ale R. Moldova în ţările unde sunt mulţi cetăţeni moldoveni. AMN solicitase instanţei să oblige CEC să constituie 20 de secţii suplimentare: cinci în România, câte trei în Italia, Rusia, Ucraina, SUA, două în Portugalia şi una în Irlanda. Colegiul civil şi de contencios administrativ al CSJ, în componenţa a trei judecători, a respins demersul AMN. Decizia este irevocabilă din momentul pronunţării.
„Neapărat vom ataca decizia la CEDO”, a declarat jurnaliştilor reprezentantul AMN, Nicolae Railean. Anterior, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a depus o cerere la CEDO pe acest subiect, fără a parcurge însă calea instanţelor naţionale. AMN se va alătura la acest proces. „Vom expedia decizia motivată a CSJ prin poşta electronică imediat ce o vom primi”, a spus Railean.
Reprezentantul AMN consideră că legislaţia electorală permite CEC să deschidă secţii de votare în străinătate şi în afara oficiilor consulare şi ambasadelor, însă nu există voinţă politică în acest sens.
Pe de altă parte, membrul CEC, Pavel Midrigan, susţine că CEC nu este împuternicită să deschidă secţii de votare peste votare în afara consulatelor şi ambasadelor pentru că raporturile cu alte state este competenţa exclusivă a Guvernului, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. De asemenea, bugetul de 50 mln lei alocat pentru organizarea alegerilor nu prevede surse pentru deschiderea unor secţii suplimentare, afirmă reprezentantul CEC. Pavel Midrigan consideră că o decizia CSJ este „legală şi rezonabilă în situaţia dată”.
Potrivit datelor oficiale, peste 300 mii de cetăţeni moldoveni sunt plecaţi peste hotare. Datele neoficiale indică un număr de peste un milion.
R. Moldova are circa 30 de reprezentanţe diplomatice în străinătate.