Comunicat de presă
Amestecul direct şi abuziv al Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova
S-a întâmplat ceea ce nu ne doream cel mai mult să se întâmple. Rusia are interese strategice în sud-estul Europei. Totdeauna a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-şi menţine controlul, influenţa asupra Republicii Moldova. Aceasta este clar cunoscut de fiecare dintre noi. Vizita abuzivă a lui Narîşchin la Chişinău demonstrează întregii lumi şi, în primul rând, marilor puteri, Uniunii Europene, că ei, ruşii, încă mai sunt stăpâni pe Republica Moldova şi că nu se socot cu poziţia, cu opinia comunităţii europene, că nu recunosc independenţa Republicii Moldova, recunoscută de toate ţările lumii din anul 1991.
Narîşchin, în mod obraznic, abuziv a dat indicaţii tovarăşilor Vladimir Voronin şi Marian Lupu să formeze o coaliţie de centru-stânga pentru a administra Republica Moldova după cum îşi doreşte Moscova. Menţionăm: 7 aprilie 2009 a fost o lecţie foarte serioasă pentru Rusia. Plecarea lui Marian Lupu din SRL PCRM a lui Vladimir Voronin a fost nu altceva decât o tehnologie electorală gândită la Moscova, pentru a câştiga din timp. Între timp, Rusia şi-a regrupat forţele pro-imperiale în Moldova, prin propagandă mincinoasă a spălat creierii unei părţi din populaţie pentru a o monta împotriva integrării Republicii Moldova în UE. Parţial, a reuşit să disperseze forţele de dreapta în partiduţe mici, care au sustras numai de la Partidul Liberal 4% din alegători. În situaţia creată, la alegerile din 28 noiembrie 2010 toate partiduţele de dreapta, liderii lor ambiţioşi, orgolioşi, dornici de putere trebuiau să se unească în jurul forţelor mari de talie naţională - Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal. Însă aceştia nu au acceptat propunerea AVR – 1992 Tiras-Tighina şi a altor organizaţii ale societăţii civile. Partiduţele de dreapta, împreună cu comuniştii, au criticat dur guvernarea Alianţei pentru Integrarea Europeană, creându-i posibilitatea lui Marian Lupu („copilul de 2 metri” - SRL PCRM Vladimir Voronin) să manipuleze astfel, încât cu numai 12,7 % din voturile alegătorilor să ne îngenuncheze pe noi, pe toţi în faţa Rusiei, treptat, fără luptă, să ne transforme, prin intermediul „moldovenismului primitiv”, în gubernie a imperiului rus.
În prezent liderii „deştepţi” ai acestor partiduţe care au sustras 8 mandate de deputat în parlament şi le-au dăruit „celui viclean” şi-au schimbat poziţia. Acum apreciază pozitiv activitatea guvernării Filat-Ghimpu. Critică dur vizita lui Narîşchin la Chişinău. Oare nu prea târziu au prins la minte? Vechea zicală: „Mintea moldoveanului de pe urmă!”.
Consiliul de Administrare AVR-1992 Tiras-Tighina a urmărit permanent cum a guvernat AIE. Am adus critici atunci când prim-ministrul Vlad Filat, preşedintele interimar Mihai Ghimpu au greşit. Mai mult, ambii au întreprins acţiuni concrete împotriva AVR-1992 Tiras-Tighina şi aceasta este adevărat.
Însă noi, toţi membrii AVR-1992 Tiras-Tighina, am fost mai presus de nivelul mărunţuşilor de rutină, ne-am axat pe principii şi valori, am rămas fideli cauzei naţionale, fideli valorilor care le-au promovat Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal. Noi, toţi membrii Asociaţiei, am muncit foarte mult pentru a convinge alegătorii că putem scăpa de necazuri numai dacă ne vom integra în UE.
Menţionăm că cea mai mare greşeală în perioada de guvernare a liderilor Vlad Filat şi Mihai Ghimpu a fost numirea la funcţii de conducere a unor persoane care de multe ori au sabotat actul de guvernare. Aceasta a influenţat negativ alegătorul de orientare stânga, dar acesta este o temă de analiză pentru viitor.
În încheiere îl întrebăm pe Marian Lupu şi pe „stelele naţionale”, care ne privesc de pe panourile electorale în toate oraşele Republicii Moldova: „Oare cu Narîşchin vom deveni fericiţi şi respectaţi?” Gândeşte-te, tovarăşe Marian Lupu, ce faci, istoria te va judeca dur. Alege: „Să fii om sau trădător de neam?”.
Consiliul de administrare AVR-1992 Tiras-Tighina
Preşedintele AVR-1992 Tiras-Tighina, A. Caraman