Amendamente aprobate la Legea privind societăţile pe acţiuni

Mai multe amendamente la Legea privind societăţile pe acţiuni a aprobat Guvernul, ajustând prevederile acesteia la noile reglementări ale Legii privind piaţa de capital, transmite IPN. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că modificările în cauză vor contribui la creşterea nivelului de protejare a  investitorilor, la echilibrarea drepturilor acţionarilor minoritari şi majoritari, şi la asigurarea unor reguli clare joc pentru activitatea  societăţilor pe acţiuni.

Unul dintre amendamentele importante se referă la locul de desfăşurare a Adunării Generale a acţionarilor. Pentru ca acţionarii să-şi poată exercita dreptul la vot, se propune ca aceasta să fie convocată şi să se desfăşoare în limitele teritoriale ale Republicii Moldova. Desfăşurarea Adunării Generale în afara teritoriului ţării se aprobă unanim de către acţionarii ce reprezintă întreg capitalul social al întreprinderii. Decizia de convocare repetată a Adunării Generale urmează a fi luată în termen de 10 zile de la data la care a fost fixată desfăşurarea primei adunări.

Societăţile pe acţiuni cu un număr mai mare de zece mii de acţionari, inclusiv acţionari care efectuează custodia valorilor mobiliare, pot prevedea în statutul lor cvorumul pentru desfăşurarea Adunării Generale, convocată repetat – cel puţin 15% din acţiunile cu drept de vot ale societăţii, aflate în circulaţie.

Sunt noutăţi şi în ceea ce priveşte determinarea preţului oferit pentru acţiunile deţinute de către acţionarii minoritari. Astfel, calculul valorii de piaţă a activelor nete ce revine la o acţiune se va efectua de către comisia de cenzori a societăţii pe acţiuni, fără antrenarea unei companii de estimare a valorilor mobiliare şi a activelor ce se referă la ele. De aici, costurile implicate în procesul de răscumpărare a acţiunilor se va diminua.

Este definită şi noţiunea de „tranzacţie cu conflict de interese”. Acesta este o tranzacţie sau câteva tranzacţii legate reciproc, efectuate direct sau indirect între societate şi persoana interesată sau persoanele afiliate ale acesteia, când valoare tranzacţiei sau a bunurilor ce constituie obiectul tranzacţiei depăşeşte 1% din valoarea activelor societăţii pe acţiuni respective, conform ultimului raport financiar.

Proiectul de lege  prevede  oferirea posibilităţii CNPF să detalieze în actele sale normative modul de dezvăluire a informaţiei privind tranzacţiile efectuate cu acţiunile societăţilor pe acţiuni, de către persoanele cu funcţii de răspundere, modul de pregătire şi desfăşurare a adunărilor generale ale acţionarilor, precum şi modul de eliberare a autorizaţiei de reorganizare a societăţii.

Viceministrul Valeriu Lazăr a spus că nivelul de protejare a investitorilor, inclusiv celor în piaţa de capital, este un criteriu important în determinarea atractivităţii unei ţări în calitate de destinaţie investiţională. În acest context, oficialul a menţionat că în ultimul clasament al Băncii Mondiale Doing Business, Moldova a obţinut un scor de 5,3 puncte,pe când punctajul mediu a statelor din Europa de Est şi Asia Centrală este de 5,7. Moldova se plasează pe locul 80 în domeniul protejării investiţiilor, în timp ce ţările baltice pe locul 58, România pe locul 58, Armenia pe locul 22, iar Georgia pe locul 16.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.