Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, susține că ceea ce separă încă cele două state este Prutul, însă ceea ce unește este limba, istoria, obiceiurile și felul de a fi. „Ne unește, cred eu, dorința noastră ca împreună să contribuim la o viață mai bună pentru toți cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Ne unește, sper eu într-o proporție majoritară, dorința noastră comună de a ține Republica Moldova orientată pe calea sa europeană și ne unește dorința de a realiza în acest sens o serie de proiecte cu un pronunțat caracter pragmatic în folosul tuturor cetățenilor”, a declarat ambasadorul într-un interviu video, acordat Agenției de Presă IPN.
Daniel Ioniță a menționat că la baza relațiilor dintre România și Republica Moldova stă respectul, confirmat din start prin faptul că România este primul stat care a recunoscut Independența Republicii Moldova. Potrivit oficialului, România aarată un deosebit respect pentru preocupările Republicii Moldova și urmărește cu deosebită atenție evoluțiile din Republica Moldova. „Și atunci când este cazul are și capacitatea să transmită mesaje, care sperăm noi, să fie înțelese, să fie ascultate și de ce nu, să fie și urmate de către cei în măsură să facă chestiunea aceasta. România a acționat întotdeauna în Republica Moldova cu un profund respect față de cetățenii Republicii Moldova și în deplină conformitate cu legislația Republicii Moldova, pentru că am vrut cu adevărat să fim parteneri serioși și, să știți, am reușit să fim avocații parcursului european al Republicii Moldova”, a notat ambasadorul.
În opinia sa, România a dat dovadă de seriozitate și responsabilitate, atunci când a abordat relațiile cu Republica Moldova. „Și în relația noastră de 28 de ani, în relațiile noastre bilaterale au fost și momente mai bune, și momente mai rele. Însă, indiferent de trecut, indiferent de prezent și indiferent de evoluțiile viitoare, cred că nu poți să evadezi nici din istorie și nici din geografie. Și la baza relațiilor noastre credem că stau limba noastră cea comună și cea frumoasă – limba română, stă o bună parte din istoria noastră, stau tradițiile, obiceiurile. Stau multe legături interumane care există între cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Sunt deja de trei ani și jumătate în Republica Moldova, am circulat mult, am interacționat cu oameni diverși din Republica Moldova. Am cunoscut adevărați patrioți, am cunoscut exemple de verticalitate, care au reușit să treacă cu demnitate prin această istorie. Am cunoscut oameni, care atunci când vorbeau de buneii lor aveau lacrimi în ochi, cum am cunoscut și oameni care sunt extrem de interesați de banii din România și care pentru banii din România sunt în stare să facă tot felul de declarații, mai sincere sau mai lipsite de sinceritate”, a declarat ambasadorul.
Referindu-se la Ziua Națională a României, Daniel Ioniță a declarat că 1 decembrie 1918 a fost acel moment astral din istorie, când toate provinciile istorice au revenit la patria-mamă. Procesul a început cu Basarabia la 27 martie 1918, a continuat cu Bucovina la 28 noiembrie 1918 și a fost desăvârșit la Alba Iulia cu Transilvania, ultima provincie istorică, care s-a unit cu regatul României de atunci. „Au trecut iată 101 ani peste România modernă democratică. În momentul de față, în cel de-al doilea secol de existență a sa, putem spune fără a greși că privim cu încredere, cu speranță și cu mândrie, dacă vreți, la România noastră cea modernă, cea democratică, cea stabilă, România noastră dragă care este membră a Uniunii Europene și a NATO. Care a reușit să-și profileze pe arena internațională un profil distinct și care an de an reușește, prin ceea ce face, să transmită încredere, să transmită speranță, să devină, dacă vreți și un model pentru alte state din vecinătate și din vecinătatea sa extinsă”, susține ambasadorul.
Potrivit oficialului, în ultimele decenii, au fost perioade dificile, au fost momente grele, au fost momente încărcate de un simbolism deosebit. „Tot anul acesta, și cred că este extrem de important, să menționăm momentul respectiv, vom aniversa 30 de ani de la revoluția din decembrie 1989, care a fost acel moment de cotitură, care a pus România actuală pe o nouă cale de evoluție. O evoluție europeană, o evoluție euroatlantică, este o cale în care sunt respectate pe deplin drepturile omului, în care este asigurat statul de drept, în care democrația este la ea acasă. Și cred eu că este un foarte bun prilej să le mulțumim tuturor celor care au făcut posibile aceste momente”, a spus Daniel Ioniță.
Potrivit ambasadorului, Ziua de 1 decembrie este importantă pentru că, „spre deosebire, poate, de alte popoare, care își sărbătoresc zilele naționale la momente istorice semnificative, care sunt legate ori de data unei mari bătălii, ori de adoptarea Constituției, ori de Independență, românii sărbătoresc Unirea. „Aceasta este, dacă vreți, bucuria de a fi împreună și această bucurie de a fi împreună, cred eu că dincolo de relevanțele sale epice, dincolo de mitologia asociată în etosul popular românesc, ne-a făcut pe noi să fim ceea ce suntem – încrezători, cu speranțe, cu un simț pronunțat al echilibrului, inclusiv cu capacitatea de a râde în fața morții. În România, să ne amintim, există unicul cimitir vesel din întreaga lume. Deci, iată că românii sunt în stare să râdă, inclusiv de moarte. Păi și cum să nu ne bucurăm atunci de momente fericite din viață, cum sunt cele în care cu toții sărbătorim o Zi Națională a României”, a mai spus ambasadorul.
Video-interviul acordat Agenției de presă IPN de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.