Ambasadoarea Suediei despre referendumul suedez de acum 30 de ani și rezultatul la limită: Ce poate învăța Moldova?

În perspectiva referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova poate privi către experiența Suediei, care a devenit membru al Uniunii cu un rezultat de 52% voturi în favoare. Ambasadoarea Suediei, Katarina Fried, spune într-un interviu pentru IPN că, în ciuda rezultatului la limită și a dezbaterilor aprinse despre suveranitate și identitate, decizia a fost respectată și Suedia a continuat pe drumul ales, consolidându-și poziția în cadrul UE.

 

„Rezultatul a fost unul la limită, așa cum ați menționat, dar a fost un rezultat legitim, care a fost respectat. Am decis să mergem înainte. Acesta este modul în care funcționează democrația – am mers înainte și, câteva luni mai târziu, am devenit membri ai UE. Zece ani mai târziu, am organizat un alt referendum pentru a decide dacă dorim să adoptăm moneda unică europeană, iar răspunsul a fost negativ. Așa ar trebui să se desfășoare lucrurile: chiar dacă rezultatul este la limită, accepți decizia majorității și continui pe drumul ales”, a declarat Fried.

La trei decenii de la aderare, Suedia a beneficiat semnificativ de securitate sporită, dezvoltare economică și libertăți în muncă și educație, ceea ce a generat un sprijin consistent pentru apartenența la Uniune.

Ambasadoarea Suediei a adăugat că, deși la început erau multe îngrijorări similare celor din Moldova, rezultatele concrete au convins cetățenii că UE reprezintă un sprijin solid pentru Suedia.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.