Ambasadoarea Republicii Italiene la Chișinău, Valeria Biagiotti, ajunsă la final de mandat, pleacă din Moldova cu un sentiment puternic de atașare și cu o părere pozitivă față de țară și de cetățenii moldoveni. La întoarcerea în Italia, spune că va face tot posibilul pentru a face cunoscută Moldova, pentru a încuraja și a stârni curiozitatea italienilor să viziteze Moldova, atunci când vor permite condițiile sanitare. Într-un interviu IPN, oficiala a spus că, în același timp, lasă Moldova cu un sentiment de tristețe, precum și cu speranța și urarea unui viitor prosper pentru toți cetățenii moldoveni. Cu posibilitatea revenirii în patrie a moldovenilor stabiliți peste hotare, dar care își doresc să revină acasă.
Valeria Biagiotti a declarat că este complicată adaptarea în misiuni noi. Dar misiunea în Republica Moldova a fost o experiență mai specială, pentru că a fost numită pentru prima dată în funcția de ambasadoare. Aceasta însemna că a preluat o structură cu mai multe responsabilități, dar în același timp cu mai multă autonomie față de misiunile precedente.
Comparativ cu experiențele precedente în cadrul unor organizații internaționale la Strasbourg și la New York, de data aceasta a avut mai multe contacte direct cu realitatea locală. Și aceasta a fost o formă de remediu pentru a depăși dificultățile schimbărilor. Ambasadoarea a precizat că în această misiune a avut contact direct cu Moldova, a ținut să cunoască cetățenii, realitățile locale etc.
Valeria Biagiotti a menționat că în Republica Moldova sunt stabiliți atât oameni de afaceri italieni, cât și persoane care au decis să se mute aici, chiar și pensionați, inclusiv pentru că au soț sau soție moldoveancă. Comunitatea de italieni este bine integrată și ei se bucură să facă cunoscută această țară, să o promoveze. Cât despre comunitatea de business, oficiala a spus că oamenii de afaceri speră și își doresc ca Moldova să poată asigura un climat mai favorabil pentru investiții, prin sporirea eforturilor împotriva corupției, eforturilor pentru reforma justiției și adoptarea altor reforme care au fost mereu încurajate de Uniunea Europeană, inclusiv prin semnarea Acordului de Asociere.
Ambasadoarea Italiei a spus că ultimul an nu i-a permis să realizeze, din cauza pandemiei, mai multe proiecte lăsate spre sfârșitul mandatului. Aceste proiecte se referă la multe sectoare – cultural, design, bucătărie, recepția de Ziua națională a Italiei, evenimente ce permit să fie promovate valorile Italiei.
„Aș vrea să-i mulțumesc Moldovei, moldovenilor, de aici sau din Italia, pentru ospitalitate și pentru sentimentul de afecțiune pe care l-am resimțit pe parcursul acestor ani. Am avut posibilitatea să cunosc persoane excepționale, competente, care își fac meseria cu dedicație, indiferent de dificultăți sau resurse limitate etc. Cu siguranț,ă voi reveni în Moldova cât mai curând posibil, când va permite situația pandemică”, a menționat ambasadoarea.
Valeria Biagiotti a transmis un mesaj de speranță și de încurajare invitându-i pe toți să devină agenții unei schimbări, pornind fiecare de la el, de la propriul birou, casă, localitate, pentru a aduce schimbări și a fi creatorii unui viitor mai bună pentru noi înșine și pentru țară.