Ambasada Turciei a comemorat 76 de ani de la trecerea în nefiinţă a primului preşedinte

Ambasada Turciei în Republica Moldova a comemorat luni, 10 noiembrie, 76 de ani de la trecerea în nefiinţă a fondatorului statului turc modern şi primului preşedinte al acestuia, Mustafa Kemal Ataturk. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai diasporei turce în Moldova, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, precum şi istorici moldoveni.
Invitaţii au păstrat un moment de reculegere şi au vizionat scurtmetrajul „Ataturk’s legacy” (Moştenirea lui Ataturk), despre viaţa şi activitatea părintelui naţiunii turce, transmite IPN.

Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, a subliniat că Mustafa Kemal Ataturk este o personalitate marcantă. „Fără el, nu am fi avut republica, nu am fi avut independenţa şi libertatea noastră”, a spus ambasadorul. Potrivit diplomatului, una dintre cele mai importante reforme promovate de Mustafa Kemal Ataturk a fost schimbarea alfabetului, de la cel arab la cel latin. Imperiul Otoman folosea alfabetul arab, dar acesta s-a dovedit nepotrivit pentru limba turcă, deoarece nu conţinea suficiente litere. „Datorită acestei reforme oamenii au devenit mai alfabetizaţi şi acest lucru a avut loc într-o perioadă foarte scurtă de timp”, a remarcat ambasadorul.

Prezent la eveniment, preşedintele Asociaţiei Businessmenilor din Turcia şi Moldova, Abdurrahman Seziş, a spus că Mustafa Kemal Ataturk a adus democraţia în Turcia. „Mustafa Kemal Ataturk a acordat multă atenţie drepturilor oamenilor, foarte mulţi lideri şi foarte multe ţări l-au luat drept exemplu”, a spus omul de afaceri.

În opinia mai multor istorici, cea mai mare realizare a lui Mustafa Kemal Ataturk  a fost crearea unei noi societăţi politice, care a făcut primul pas pentru crearea democraţiei. Mustafa Kemal Ataturk a luptat pentru separarea politicului de biserică, a încurajat crearea partidelor de opoziţie, a luptat pentru pace. „El a moştenit o ţară distrusă, săracă, şi a transformat-o într-o ţară cu o economie funcţională. Principala reformă a lui a fost pacea, oferind oportunitatea oamenilor să lucreze, ceea ce a dus la dezvoltarea statului. El a fost arhitectul identităţii turce în perioada modernă”, profesorul McCarthy Justine.

Mustafa Kemal Atatürk s-a născut în 1881, în Salonic. A decedat pe 10 noiembrie 1938.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.