Ambasada Belgiei se deschide astăzi la Chișinău

Ambasada Belgiei se deschide astăzi la Chișinău. Despre acest lcuru a anunțat ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, într-o conferoință de presă comună cu ministra afacerilor externe, europene și comerțului exterior a Regatului Belgiei, Hadja Lahbib. Potrivit lui Nicu Popescu, deschiderea ambasadei va permite consolidarea în continuare a rețelei de relații diplomatice dintre cele două state, transmite IPN

Potrivit lui Nicu Popescu, relațiile bilaterale cu Belgia sunt foarte bune, dinamice. În cadrul întrevederii cu oficialul belgian au discutat despre aspirațiile europene și procesul de aderare a Moldovei la UE. Moldova beneficiază de sprijinul și angajamentul Belgiei. Este extrem de important că în prima jumătate a anului viitor Belgia va deține președinția Consiliului Uniunii Europene și în cadrul discuțiilor și-a exprimat speranța că împreună cu președinția Belgiei se vor face pași concreți în direcția apropierii de statutul de stat membru al UE.

În cadrul discuțiilor, Moldova a condamnat războiul din Ucraina. S-a discutat și despre impactul acestuia asupra Moldovei și modățile de depășire a efectelor generate de război, inclusiv prin pregătirea comună pentru următoparea reuniune a platformei de sprijin pentru Moldova care va avea loc la Chișinău în luna octombrie. Tot în octombrie, mai mulți reprezentanți ai APL vor merge în Belgia pentru pregătiri comune în transferul de experiență.

Peste 170 de milioane de euro din Belgia sunt investiți în Republica Moldova și circa 120 de companii cu capital belgian există în Modova. Deschiderea ambasadei la Chișinău va ajuta la aprofundarea parteneriatului economic dintre cele două state, a mai spus Nicu Popescu.

Ministra afacerilor externe, europene și comerțului exterior a Regatului Belgiei, Hadja Lahbib, a spus că deschiderea ambasadei Belgiei va marca o nouă etapă în relația cu Moldova. Este un gest important de parteneriat carev a furniza o platformă pentru o mai mare implicare diplomatică și nu doar.

Oficialul a remarcat că războiul Rusiei a bulversat echiliblul din regiune, iar Moldova până acum a rezitstat în mod curajos la tentativele de destabilizare, minciunile și propaganda agresivă asupra poporului care aspiră la un viitor european.

Hadja Lahbib a remarcat că Belgia este gata să fie alături de Moldova în parcursul european și să-i ofere asistență. Perspectiuva UE se va apropia pe măsură ce vor fi făcute reformele necesare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.