Aliona Colesnic: Pentru Fabrica „Ionel” învățământul dual este o sursă de completare a funcțiilor vacante

Tinerii care aleg opțiunea învățământului dual în cadrul fabricii de confecții „Ionel” beneficiază de salariu și de un spațiu de trai în căminul întreprinderii. Anunțul a fost făcut de șefa secției resurse umane a fabricii „Ionel”, Aliona Colesnic, în cadrul dezbaterii „Suport european pentru industria Republicii Moldova: beneficii pentru angajatori și angajați”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit reprezentantei fabricii „Ionel” încadrarea tinerilor în câmpul muncii, prin intermediul programului de studii duale, este o sursă importantă de completare a funcțiilor vacante.

Din 2022 fabrica de confecții „Ionel” implementează învățământul dual, oferind posibilitatea tinerilor de a studia și de a munci, beneficiind atât de bursă de studii, cât și de salariu. Șefa secției resurse umane a fabricii „Ionel” a menționat că întreprinderea pune în aplicare programul de studii dual prin intermediul școlii profesionale din Căușeni. De asemenea, fabrica are încheiate contracte de cooperare cu școlile profesionale din Leova și Ștefan Vodă.

„Fluctuația de cadre este una nu prea bună și trebuie să recunoaștem că învățământul dual este singura sursă care oferă posibilitatea de a completa locurile vacante. Conlucrăm cu școlile profesionale, cu Centrul de Excelență, plasăm publicitate, participăm la târguri de cariere. La târgurile de job-uri le aducem la cunoștință tinerilor că este învățământul dual în cadrul căruia munca poate fi combinată cu studiile. 70% din programul de studiu are loc la întreprindere. Acest lucru reprezintă un beneficiu foarte mare atât pentru elevi, cât și pentru întreprindere. Noi îi pregătim pentru a fi încadrați în câmpul muncii. După studii au rămas să activeze la întreprindere mulți tineri din cadrul învățământului dual. Întreprinderea depune efort ca să susțină acești tineri”, a spus șefa secției resurse umane a fabricii de confecții „Ionel”, Aliona Colesnic.

Reprezentanta fabricii „Ionel” a menționat că tinerii instruiți în cadrul întreprinderii ridica salarii motivante în funcție de volumul de muncă prestat. Potrivit Alionei Colesnic, fabrica pune la dispoziția tinerilor pachete sociale și spațiu de trai în cămin.

„Avantajul este că oferim un loc de trai. Atât pe perioada studiilor, cât și pe perioada activității la „Ionel”, pot să beneficieze de un loc în căminul întreprinderii. Pe lângă salariul de bază noi le oferim și bonusuri. Nu facem o discriminare între elevi și salariatul nostru de bază. Prima motivație pentru a atrage acești elevi este salariul. Sistemul de salarizare la noi la fabrică este diferit. Noi avem talonașe. Adică, maistrul și maistrul-instructor indică pe talon lucrul efectuat. Cât a muncit, atât a primit. Dar salariu este stabilit în așa fel încât să nu fie mai mic de salariu minim pe țară”, a mai spus Aliona Colesnic.

Reprezentanta fabricii „Ionel” a menționat că statul compensează parțial cheltuielile suportate de companie pentru instruirea tinerilor. Aliona Colesnic și-a exprimat speranța că legea privind învățământul dual va fi modificată astfel încât tinerii să-și ia angajamentul de a rămâne la fabrică și după finalizarea studiilor.

„Suntem foarte mulțumiți de acest proiect. Avem mulți elevi care au rămas să activeze la întreprindere. Iar modificările din lege prin care sunt compensate cheltuielile sunt benefice pentru întreprindere deoarece noi suportăm cheltuieli pentru pregătirea elevilor. Am pregătit deja toate documentele ca să depunem dosarul și să beneficiem de compensarea cheltuielilor și în acest an. Noi propunem unele modificări la lege. Întrucât suportăm cheltuieli pentru pregătirea acestor elevi ar trebui să fie introdusă o obligațiune pentru acești tineri față de stat și față de întreprindere”, a explicat Aliona Colesnic.

Uniunea Europeană implementează în Republica Moldova un program de sprijin pentru unitățile economice care implementează programe de învățământ dual, în perioada septembrie 2023- august 2024.

Dezbaterea publică la tema: „Suport european pentru industria Republicii Moldova: beneficii pentru angajatori și angajați” este ediția a patra, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut financiar de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.